Tofu – przysmak niemal uniwersalny
KUCHNIA | Czwartek, 7 stycznia 2021 (14:50)
Szukajmy nowości, jadłospis trzeba urozmaicać. Choć dla wielu smak tofu nie będzie niczym zaskakującym, są i tacy, którzy dotąd go nie spróbowali. Warto to zmienić. Co cennego skrywa ten sojowy przysmak i dlaczego trzeba zachować umiar w jego spożywaniu?
1 / 5
Tofu to sprasowany twaróg z mleka sojowego, które poddane zostaje procesowi koagulacji, w wyniku czego powstaje serwatka. Po odsączeniu pływającej w niej białej masy, uzyskuje się tofu. Jak je jeść? Po odsączeniu z zalewy można je kroić w plastry lub kostki, zjadać na zimno, zapiekać, smażyć i grillować. Po zblendowaniu będzie dobrym zagęszczaczem do sosów i zup. Kupując tofu warto zwrócić uwagę na konsystencję. Produkt dobrej jakości ma stałą i gładką gęstość, nie zbija się w grudki i nie rozpada.