KUCHNIA | Czwartek, 15 kwietnia 2021 (09:02)
Chyba każdy ma ulubiony symbol wiosny. Przyroda ich nie szczędzi. Kuchennym zwiastunem tej pięknej pory roku są dla mnie zielone szparagi. Choć do wyboru są też białe i fioletowe, nie potrafię oprzeć się zielonym – nie tylko ze względu na smak. Wygrywają esencją zdrowia.
1 / 5
Choć na sałatkę ze szparagów, koziego sera i zdrowych, polskich truskawek trzeba jeszcze poczekać, to na delektowanie się smakiem szparagów, czekać już nie musimy. Mimo, iż wiosenna aura jest w tym roku wyjątkowo kapryśna, szparagi są już w sprzedaży. Ich ważnym atutem jest szybkość przygotowania. Lubię najprostszą wersję: krótko gotowane na parze, tak aby chrupały w zębach, dopiero na talerzu skropię oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Źródło: 123RF/PICSEL