Czwartek, 22 sierpnia 2019 (15:10)
Na Świecie istnieją tysiące zapachów, a pogrupowanie ich wszystkich graniczy z cudem. Tradycyjna klasyfikacja obejmuje podział na tzw. rodziny olfaktoryczne (łac, olfacere- wydzielać zapach), zróżnicowanych ze względu na ich główny motyw. Według cieszącj się autorytetem- La Société Française des Parfumeurs (Francuskiego Stowarzyszenia Perfumiarzy), wyróżnia się 7 rodzin zapachowych i 47 podgrup. Niektóre organizacje i marki wyodrębniają ich więcej. Jednym z przykładów jest rodzina aromatyczna, do której należą zioła trawiaste powszechnie stosowane w kuchni- tymianek, rozmaryn, bazylię i inne. Kolejnym przykładem jest rodzina spożywcza, w której znajdziemy słodkie zapachy produktów jadalnych, takich jak miód, czekolada, czy różne cukierki. Niezależnie od tego 7 "królewskich" rodzin zapachowych to:
1 / 7
Czy uwierzylibyście, że współczesne perfumiarstwo dużo zaczerpnęło od garbarzy. Farbowanie skór i wytwarzanie z nich produktów wiązało się z bardzo nieprzyjemnymi zapachami, jak amoniak, czy odpady zwierzęce. Producenci zaczęli więc perfumować luksusowe produkty, jak rękawiczki, dzięki czemu chcieli trafić do bardziej wyrafinowanej klienteli. Dzisiejsze perfumiarstwo stara się odtworzyć charakterystyczną mieszankę zapachu skóry z zapachami kwiatowymi, drzewnymi, żywicznymi, dymnymi czy też miodem lub tytoniem. Ta rodzina obejmuje poniższe grupy zapachów: Skórzane, Skórzano-kwiatowe, Skórzano-tytoniowe.
Źródło: .