Bez stania przy dymiącej patelni. Pannukakku – fińskie słodkie śniadanie

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Pannukakku, podobnie jak zyskujący na popularności dutch baby, to przykład idealnie wypieczonego w piekarniku naleśnika. Przepis przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom dania, którzy niekoniecznie lubią długie stanie przy nagrzanej patelni wypełnionej tłuszczem. Gwarantujemy, że fiński pieczony naleśnik smakuje obłędnie, a z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet osoby stawiające pierwsze kroki w kulinariach.

Jak przyrządzić pannukakke - fińskie pieczone naleśniki?
Jak przyrządzić pannukakke - fińskie pieczone naleśniki?123RF/PICSEL

Pannukakku - niezbędne produkty

Z łatwo dostępnych składników możemy przygotować dania popularne na całym świecie. Jeśli fundusze nie pozwalają nam na zagraniczne podróże, możemy przenieść się do wybranego kraju z poziomu domowej kuchni. Jednym z dań, które warto wypróbować są pannukakku, czyli fińskie pieczone naleśniki. Jesteśmy niemal pewni, że wszystkie potrzebne do ich wykonania produkty macie już w lodówce. Co zatem jest niezbędne, by przepis wyszedł doskonale?

Składniki na fińskie naleśniki

  • 4 jajka
  • 500 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • szczypta soli

Dodatki

  • cukier puder
  • świeże owoce
  • syrop klonowy lub czekoladowy

Fiński naleśnik - przepis

Podstawą pannukakke jest dobre ciasto naleśnikowe
Podstawą pannukakke jest dobre ciasto naleśnikowe123RF/PICSEL
  1. Całe jajka wbijamy do miski i zaczynamy ubijać mikserem na średnich obrotach. W trakcie mieszania dosypujemy partiami cukier zwykły i z dodatkiem wanilii.
  2. Masę jajeczną ubijamy do momentu aż stanie się bardzo jasna i puszysta. Kolejnym etapem będzie stopniowe dodawanie mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i solą.
  3. Składniki mokre i suche mieszamy tylko do momentu, w którym znikną grudki mąki. Kiedy tak się stanie, dolewamy mleko i ponownie miksujemy na gładkie ciasto.
  4. Ciasto przelewamy do okrągłej lub kwadratowej formy, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 2000 st. C.
  5. Pannukakku pieczemy przez ok. 25-30 minut. W tym czasie nabierze odpowiedniej puszystości, a wierzch zdąży się przyrumienić.
  6. Kiedy upłynie ostatnia minuta pieczenia, wyjmujemy danie z piekarnika i odkładamy na blat do lekkiego przestudzenia.

Z czym podawać gotowe fińskie naleśniki?

Idealnie napowietrzone i bardzo puszyste fińskie naleśniki to śniadanie, które nie tylko doskonale się prezentuje, ale także zachwyca smakiem. Bez problemu możemy zjeść je w wersji podstawowej, przygotowanej tylko na bazie głównych składników. Jeśli jednak chcemy w pełni zanurzyć się w fenomenie dania z Finlandii, nie warto rezygnować z dodatków.

Pannukakku doskonale komponują się z owocowymi dżemami, konfiturami czy marmoladami. Możemy obficie posypać je cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu, polać miodem lub syropem klonowym. W bardzo prosty sposób zaserwujemy tak przygotowane naleśniki nie tylko na śniadanie, ale także w formie deseru. Wystarczy ich wnętrze wypełnić bitą śmietaną i owocami, a całość posypać tartą gorzką lub deserową czekoladą i udekorować listkiem mięty.

„Ewa gotuje”: Naleśniki z sosem bolońskimPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas