Pomysł na obiad? Naleśnik ze słoika. Jeden z najprostszych przepisów
Każda gospodyni ma swój ulubiony i sprawdzony przepis na naleśniki. Wie dokładnie, ile dodać mąki, wody i mleka, żeby uzyskać idealną konsystencję. Ale co w momencie, gdy nie mamy pod ręką miksera czy też trzepaczki? Nie musimy wcale rezygnować z pomysłu przygotowania słodkich i smakowitych naleśników. Wystarczy nam do tego tylko szklane naczynie. Okazuje się, że naleśniki ze słoika wychodzą równie idealnie.
Idealne ciasto na naleśniki - jak je zrobić?
Jest kilka złotych zasad, którymi warto kierować się podczas robienia naleśników. Jeśli chodzi o ciasto, to:
- do gotowego ciasta warto dodać odrobinkę oleju, dzięki temu nasze naleśniki nie będą przywierać do patelni, a do samego smażenia nie będziemy potrzebować dużo tłuszczu
- przed dodaniem mąki, najlepiej przesiać ją przez sitko - taki "zabieg" da nam gwarancję, że ciasto będzie delikatniejsze
- najlepsza mąka do naleśników to taka typu 400, 450 i 500. Jeśli chodzi o rodzaj, to sprawdzi się: mąka pszenna biała lub pełnoziarnista. Można też wykorzystać mąkę ryżową, orkiszową czy żytnią
- do naleśnikowego ciasta najlepiej dodać przegotowaną wodę, ale można zastąpić ją także lekko gazowaną - nada puszystości
O czym jeszcze warto pamiętać? Zanim zaczniemy smażyć naleśniki, powinniśmy zostawić ciasto na ok. 30 minut. Naleśniki smażymy zgodnie z zasadą "raz jedna, raz druga strona", pamiętając przy tym, aby nie przewracać ich kilka razy, inaczej mogą wyjść suche i łamliwe. Warto też smażyć naleśniki pod przykryciem, to także pozwoli uniknąć wyschnięcia placków.
Zazwyczaj do przygotowania ciasta wykorzystujemy mikser lub trzepaczkę. Jeśli z różnych przyczyn nie będziemy mieć tych sprzętów pod ręką, nic straconego. Możemy zrobić naleśniki ze słoika. Oto prosty przepis, który warto zapamiętać.
Naleśniki ze słoika - przepis
Składniki na naleśniki ze słoika
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 jajko
- sól
- olej roślinny
Naleśniki ze słoika - przygotowanie
- Przygotuj litrowy słoik, a następnie wbij do niego jedno całe jajko. Zakręć i potrząsaj do momentu, aż będzie całkowicie roztrzepane.
- Dosyp mąkę, sól, wlej mleko, wodę i dokładnie wymieszaj w ten sam sposób.
- Ciasto nie powinno być zbyt lejące, ani przesadnie gęste. Konsystencję możesz zmieniać, dodając więcej mąki lub mleka.
- Potrząsaj do momentu pozbycia się wszystkich grudek.
- Smaż na patelni posmarowanej cienką warstwą oleju.
Naleśniki podawaj z ulubionym nadzieniem.
Sprawdź także: Jedzenie do słoika - proste przepisy dla każdego