Reklama

Reklama

Pomysł na obiad? Naleśnik ze słoika. Jeden z najprostszych przepisów

Każda gospodyni ma swój ulubiony i sprawdzony przepis na naleśniki. Wie dokładnie, ile dodać mąki, wody i mleka, żeby uzyskać idealną konsystencję. Ale co w momencie, gdy nie mamy pod ręką miksera czy też trzepaczki? Nie musimy wcale rezygnować z pomysłu przygotowania słodkich i smakowitych naleśników. Wystarczy nam do tego tylko szklane naczynie. Okazuje się, że naleśniki ze słoika wychodzą równie idealnie.

Idealne ciasto na naleśniki - jak je zrobić?

Jest kilka złotych zasad, którymi warto kierować się podczas robienia naleśników.  Jeśli chodzi o ciasto, to: 

Reklama

  • do gotowego ciasta warto dodać odrobinkę oleju, dzięki temu nasze naleśniki nie będą przywierać do patelni, a do samego smażenia nie będziemy potrzebować dużo tłuszczu
  • przed dodaniem mąki, najlepiej przesiać ją przez sitko - taki "zabieg" da nam gwarancję, że ciasto będzie delikatniejsze
  • najlepsza mąka do naleśników to taka typu 400, 450 i 500. Jeśli chodzi o rodzaj, to sprawdzi się: mąka pszenna biała lub pełnoziarnista. Można też wykorzystać mąkę ryżową, orkiszową czy żytnią
  • do naleśnikowego ciasta najlepiej dodać przegotowaną wodę, ale można zastąpić ją także lekko gazowaną - nada puszystości

O czym jeszcze warto pamiętać? Zanim zaczniemy smażyć naleśniki, powinniśmy zostawić ciasto na ok. 30 minut. Naleśniki smażymy zgodnie z zasadą "raz jedna, raz druga strona", pamiętając przy tym, aby nie przewracać ich kilka razy, inaczej mogą wyjść suche i łamliwe. Warto też smażyć naleśniki pod przykryciem, to także pozwoli uniknąć wyschnięcia placków. 

Zazwyczaj do przygotowania ciasta wykorzystujemy mikser lub trzepaczkę. Jeśli z różnych przyczyn nie będziemy mieć tych sprzętów pod ręką, nic straconego. Możemy zrobić naleśniki ze słoika. Oto prosty przepis, który warto zapamiętać. 

Czytaj równieżTen sekret znały już nasze babcie. Tak zrobisz puszyste naleśniki!

Naleśniki ze słoika - przepis 

Składniki na naleśniki ze słoika 

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • sól
  • olej roślinny

Naleśniki ze słoika - przygotowanie

  1. Przygotuj litrowy słoik, a następnie wbij do niego jedno całe jajko. Zakręć i potrząsaj do momentu, aż będzie całkowicie roztrzepane.
  2. Dosyp mąkę, sól, wlej mleko, wodę i dokładnie wymieszaj w ten sam sposób. 
  3. Ciasto nie powinno być zbyt lejące, ani przesadnie gęste. Konsystencję możesz zmieniać, dodając więcej mąki lub mleka.
  4. Potrząsaj do momentu pozbycia się wszystkich grudek. 
  5. Smaż na patelni posmarowanej cienką warstwą oleju. 

Naleśniki podawaj z ulubionym nadzieniem.

Sprawdź także: Jedzenie do słoika - proste przepisy dla każdego



INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepis na naleśniki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy