Pomysł na obiad? Naleśnik ze słoika. Jeden z najprostszych przepisów

Przepis na naleśniki ze słoika
Przepis na naleśniki ze słoika123RF/PICSEL

Idealne ciasto na naleśniki - jak je zrobić?

  • do gotowego ciasta warto dodać odrobinkę oleju, dzięki temu nasze naleśniki nie będą przywierać do patelni, a do samego smażenia nie będziemy potrzebować dużo tłuszczu
  • przed dodaniem mąki, najlepiej przesiać ją przez sitko - taki "zabieg" da nam gwarancję, że ciasto będzie delikatniejsze
  • najlepsza mąka do naleśników to taka typu 400, 450 i 500. Jeśli chodzi o rodzaj, to sprawdzi się: mąka pszenna biała lub pełnoziarnista. Można też wykorzystać mąkę ryżową, orkiszową czy żytnią
  • do naleśnikowego ciasta najlepiej dodać przegotowaną wodę, ale można zastąpić ją także lekko gazowaną - nada puszystości
Naleśników nie smażymy w głębokim tłuszczu
Naleśników nie smażymy w głębokim tłuszczu123RF/PICSEL

Naleśniki ze słoika - przepis 

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • sól
  • olej roślinny
Jak przygotować naleśniki ze słoika?
Jak przygotować naleśniki ze słoika?123RF/PICSEL
  1. Przygotuj litrowy słoik, a następnie wbij do niego jedno całe jajko. Zakręć i potrząsaj do momentu, aż będzie całkowicie roztrzepane.
  2. Dosyp mąkę, sól, wlej mleko, wodę i dokładnie wymieszaj w ten sam sposób. 
  3. Ciasto nie powinno być zbyt lejące, ani przesadnie gęste. Konsystencję możesz zmieniać, dodając więcej mąki lub mleka.
  4. Potrząsaj do momentu pozbycia się wszystkich grudek. 
  5. Smaż na patelni posmarowanej cienką warstwą oleju. 
„Ewa gotuje”: Naleśniki z sosem bolońskimPolsatPolsat
Schemat jest zawsze ten sam – prezenty a potem przemocInteria.tv
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?