Czerwone kotleciki z buraczkami

Kotleciki z buraczkami to przykład kotletów mielonych, które nie muszą być nudne. Nieco koloru i smaku doda im burak! To warzywo doskonale komponuje się z mięsem wołowym i zawiera sporo witamin i wartości odżywczych.

Kotlety mielone doskonale smakują z kaszą jęczmienną, którą warto posypać świeżą natką pietruszki lub wkroić do niej listki bazylii
Kotlety mielone doskonale smakują z kaszą jęczmienną, którą warto posypać świeżą natką pietruszki lub wkroić do niej listki bazylii123RF/PICSEL

Aby kotleciki mielone z burakami były idealne, buraki wyszoruj, owiń w folię aluminiową. Ułóż na blasze, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piecz ok. 2 godzin. Ostudź, obierz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach.

Cebulę obierz, posiekaj. Natkę pietruszki umyj i również posiekaj. Mieloną wołowinę wyrób z buraczkami, jajkiem, bułką tartą, cebulą i pietruszką. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Z masy uformuj niewielkie kotleciki. Usmaż kotlety mielone na rozgrzanym oleju. Osącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawaj kotlety z buraczkami z dodatkiem ziemniaków i surówki.

Jeżeli lubisz kotlety, spróbuj innych przepisów: kotlety z kaszą jaglaną i pastą sezamowąkotlety parówkowe oraz kotlety z łopatki z papryką.

***  
Zobacz również: 

"Ewa gotuje": Jabłka zapiekane z serem i żurawinąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas