Reklama

Reklama

Kotlety z łopatki z papryką

Te kotlety z niespodzianką są pyszną alternatywą dla klasycznych mielonych. Doskonale komponują się z ziemniakami i chrupiącą surówką. Już na sam widok domownikom pocieknie ślinka!

Czas przyrządzenia: 30 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • po strąku czerwonej i żółtej papryki
  • kajzerka
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 cebuli
  • 70 dag mielonej łopatki
  • jajko
  • łyżka musztardy miodowej
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • zioła

Sposób przygotowania:

1. Papryki opłucz, osusz, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię z łyżką oleju, krótko przesmaż. Dopraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Ostudź. 

2. Kajzerkę (może być czerstwa) zalej mlekiem, odstaw do namoczenia. Poszatkuj drobno obraną cebulę. Połącz ją w misce z mięsem. Dodaj jajko, musztardę oraz odciśniętą kajzerkę. Wyrób gładką masę. Dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem. 

3. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Porcje mięsa umieszczaj na dłoni, nakładaj paprykę i formuj okrągłe kotlety. Obtaczaj je w bułce tartej i kładź na rozgrzany olej. Smaż na złoty kolor. 

Reklama

Świat kobiety

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: kotlety | Kotlety z łopatki z papryką

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje