Kotlety z łopatki z papryką
Te kotlety z niespodzianką są pyszną alternatywą dla klasycznych mielonych. Doskonale komponują się z ziemniakami i chrupiącą surówką. Już na sam widok domownikom pocieknie ślinka!
Sposób przygotowania:
1. Papryki opłucz, osusz, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię z łyżką oleju, krótko przesmaż. Dopraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Ostudź.
2. Kajzerkę (może być czerstwa) zalej mlekiem, odstaw do namoczenia. Poszatkuj drobno obraną cebulę. Połącz ją w misce z mięsem. Dodaj jajko, musztardę oraz odciśniętą kajzerkę. Wyrób gładką masę. Dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem.
3. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Porcje mięsa umieszczaj na dłoni, nakładaj paprykę i formuj okrągłe kotlety. Obtaczaj je w bułce tartej i kładź na rozgrzany olej. Smaż na złoty kolor.