​Jak przechowywać czosnek? Tak wydłużysz jego świeżość

Czosnek jest jedną z najpopularniejszych przypraw, które dodajemy do różnych potraw. Nadaje aromatu i wzbogaca smak. Znany jest także ze swoich wyjątkowych właściwości leczniczych. Podpowiadamy, jak przechowywać czosnek, by pozostawał dłużej świeży i smaczny.

Czosnek znany jest ze swoich właściwości prozdrowotnych
Czosnek znany jest ze swoich właściwości prozdrowotnych 123RF/PICSEL

Czosnek: właściwości zdrowotne

Czosnek jest uznawany za naturalny antybiotyk. Zawiera w sobie wysoką dawkę związków flawonoidowych, saponiny oraz aminokwasów. Dzięki zawartości licznych witamin oraz minerałów wspiera układ immunologiczny i podnosi odporność organizmu. Ząbki czosnku są źródłem:

  • witamin: B1, B2, C, A,PP
  • potasu
  • wapnia
  • chromu
  • niklu
  • kobaltu

Czosnek zawiera także olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę. Cechuje go działanie antyseptyczne i antybakteryjne. Dodatkowo pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu we krwi oraz obniża jej ciśnienie. Olejki w nim zawarte pomogą na bóle mięśni oraz w udrożnieniu dróg oddechowych.

Posiekany czosnek można także zamrozić. Trzeba go zalać odrobioną bulionu lub wody
Posiekany czosnek można także zamrozić. Trzeba go zalać odrobioną bulionu lub wody123RF/PICSEL

Jak przechowywać czosnek?

Czosnek można wykorzystywać w różnej formie - całe ząbki, siekany, sproszkowany lub przeciśnięty przez praskę. Jest to łatwo dostępna roślina, którą z powodzeniem wyhodujemy nawet w domowych warunkach. Jeżeli nie chcemy samodzielnie uprawiać rośliny, warto wiedzieć, jak przechowywać czosnek, aby przedłużyć jego świeżość.

Po pierwsze czosnek powinien być trzymany w miejscu suchym. W przypadku wilgoci zacznie on kiełkować lub pleśnieć. Można go trzymać w ciemnym i suchym miejscu bez żadnych opakowań lub umieścić w pudełku albo papierowej torbie. Sprawdzi się także w tym celu drewniany koszyk lub wiązanie czosnku w girlandy do wieszania. 

Z kolei obrany czosnek należy przechowywać w szczelnym opakowaniu w lodówce. Dla zachowania świeżości przez dłuższy czas czosnek można zamarynować. Wystarczy obrane ząbki zalać oliwą i przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce. Tłuszcz przesiąknie aromatem ząbków i będzie go można także zużyć w trakcie gotowania. 

***

Zobacz także:

"Na zdrowie": Czosnek - superfood. Nadaje smak potrawom i jest wyjątkowy zdrowyInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas