Reklama

Reklama

Kiszony czosnek: Naturalny antybiotyk, który uzdrawia?

Czosnek znany jest od wieków ze swoich prozdrowotnych właściwości. To naturalny antybiotyk, który wzmacnia odporność, działa antybakteryjnie i antygrzybicznie. Jeszcze zdrowszy jest kiszony czosnek, który nie tylko świetnie smakuje, ale ma zbawienny wpływ na kondycję zdrowotną i samopoczucie.

Czosnek to naturalny antybiotyk znany ze swoich wyjątkowych właściwości. Zwalcza infekcje, chroni przed zawałem i udarem, wspomaga proces trawienia, niszczy pasożyty jelit, obniża ciśnienie krwi, hamuje rozwój bakterii, działa antynowotworowo i odmładzająco. Jeszcze więcej zalet ma czosnek kiszony. 

Czosnek kiszony: Jak go przygotować?

Kiszony czosnek to nie tylko wzmacniająca odporność przekąska, ale także dodatek do sałatek, kanapek i innych dań. Można dodawać go do tych wszystkich potraw, w których sprawdza się także czosnek świeży.

Aby przygotować czosnek kiszony, należy umieścić go w słoiku, dodać korzeń chrzanu, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, suszony koper i gorczycę. Wszystkie te składniki należy zalać ciepłą wodą z solą i szczelnie zakręcić słoik. Czosnek będzie gotowy po ok. trzech tygodniach.

Reklama

Czosnek kiszony: Właściwości

Kiszony czosnek ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Można wykorzystać go w terapii chorób dróg oddechowych, układu pokarmowego oraz zakażeń skóry. Czosnek poprawia także stan flory bakteryjnej jelit i zwiększa odporność organizmu. Kiszony czosnek wzmacnia również układ krwionośny oraz serce, a allicyna w nim zawarta hamuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów. 

Kiszony czosnek to także doskonały przeciwutleniacz, który hamuje rozwój nowotworów i procesów starzenia i wymiata pasożyty z organizmu. Warto spożywać go więc jak najczęściej! 

***
Zobacz również:

Marzysz o świeżym pieczywie? Wykorzystaj patent z jabłkiem! 

Brakuje ci energii? Pij kawę z awokado! 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje