Reklama

Reklama

Czosnek: Kto nie powinien go spożywać?

Czosnek nazywany jest również naturalnym antybiotykiem. Przypisuje się mu działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Zimą, gdy temperatura na zewnątrz spada, dużą popularnością cieszy się rozgrzewający napój będący mieszanką mleka, miodu i czosnku. Czy regularnie spożywanie tego warzywa rzeczywiście jest zdrowie?

Czosnek słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Domowy syrop z czosnku to babciny sposób na przeziębienia. Dziś coraz częściej wracamy do naturalnych metod walki z infekcjami. Przywiązujemy także dużą wagę do profilaktyki i codziennego wzmacniania organizmu. W związku z tym, popularność czosnku wzrasta. Czy rzeczywiście wszyscy mogę się nim zajadać? Komu czosnek może zaszkodzić?

Czosnek: jak działa na organizm?

Czosnek zawiera ponad 100 substancji aktywnych, które wpływają pozytywnie na organizm. Jego prozdrowotne właściwości potwierdziła Światowa Organizacja Zdrowia, zaznaczając, że może działać także antybakteryjnie. To popularne warzywo,  stosowane często jako przyprawa, jest źródłem fosforu, wapnia, cynku, a także selenu. Czosnek zawiera także witaminy z grupy B oraz witaminę C. Jednak najważniejszą substancją, która znajduje się w czosnku jest allicyna, czyli organiczny związek siarki o silnym działaniu bakteriobójczym.

Reklama

Czosnek reguluje ciśnienie krwi i rozkurcza naczynia krwionośne, dzięki czemu zapobiega zawałom serca i udarom. Pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL, chroniąc przed miażdżycą. Ponadto jest źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają wole rodniki i opóźniają procesy starzenia.  W konsekwencji korzystnie wpływa na wygląd skóry.

Czosnek: nie każdy powinien się nim zajadać?

Mimo że czosnek jest zdrowy, nie każdy powinien go spożywać. Lekarze ostrzegają, że uważać powinny przede wszystkim osoby z dolegliwościami ostrego nieżytu żołądka i jelit oraz pacjenci  cierpiący na choroby wątroby. Czosnek obniża ciśnienie, więc jedzenie go w nadmiarze nie sprzyja również osobom z niskim ciśnieniem.

Kto jeszcze nie powinien zajadać się czosnkiem? Jak się okazuje, powinni unikać go cukrzycy, zwłaszcza jeśli stosują insulinę w formie zastrzyków. Czosnek pobudza wydzielanie insuliny.

"Naturalny antybiotyk" nie jest polecany także kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią, ponieważ jego charakterystyczny smak może przedostać się do mleka i sprawić, że dziecko nie będzie chciało ssać piersi. 

***
Przeczytaj również: 


Nie tylko do barszczu. Jak zrobić i pić zakwas z buraków?

Szybkie potrawy na święta. Nie spędzicie wielu godzin w kuchni

Szał na kalendarze adwentowe. Ceny biją rekordy!

Zobacz również: 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje