Jak zrobić sałatkę warstwową na Wielkanoc? Takie połączenie smaków konkurencją dla jarzynowej

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Choć nie znajdziemy w niej ugotowanych ziemniaków, marchewki, pietruszki czy zielonego groszku, warstwowa sałatka wielkanocna nie zawodzi kubków smakowych. To przepis idealny nie tylko na każde święta, ale także domowe spotkania rodzinne oraz imprezy ze znajomymi. Jak przygotować sałatkę warstwową na Wielkanoc? Sprawdź już teraz.

Jak przygotować warstwową sałatkę na Wielkanoc?
Jak przygotować warstwową sałatkę na Wielkanoc?123RF/PICSEL

Warstwowa sałatka na wielkanocny stół

Sałatka jarzynowa to klasyk w wielu polskich rodzinach, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Choć wydaje się to mało prawdopodobne, nie wszyscy są jej zwolennikami. Zdarza się także, że po pewnym czasie mamy ochotę na nieco odmiany. Doskonałym pomysłem będzie przygotowanie ciekawej sałatki warstwowej. Podana w szklanej salaterce prezentuje się niezwykle smakowicie.

Składniki na wielkanocną sałatkę warstwową

  • 400-500 g pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 1 brokuł,
  • 250 g szynki konserwowej,
  • 6 jajek,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • szczypta mielonej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • garść posiekanej dymki.

Smakowita sałatka na Wielkanoc - przygotowanie

Brokuł to smakowity dodatek do sałatki warstwowej
Brokuł to smakowity dodatek do sałatki warstwowej123RF/PICSEL
  1. Ugotowane na twardo jajka studzimy w zimnej wodzie, a następnie obieramy, kroimy na połówki i wyciągamy żółtka.
  2. Białka trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a żółtka na najdrobniejszych. Oba składniki przekładamy do miski i mieszamy z jedną łyżką majonezu.
  3. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będzie już miękki, wyciągamy, studzimy i drobno siekamy.
  4. Tak przygotowane warzywo łączymy z dwiema łyżkami majonezu i doprawiamy do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  5. Cebulę i pieczarki obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy lub masła.
  6. Pod koniec smażenia doprawiamy cebulę i pieczarki szczyptą soli, pieprzu i mieloną papryką. Po przestudzeniu mieszamy z jedną łyżką majonezu i drobno posiekaną natką pietruszki.
  7. Na sam koniec szynkę konserwową kroimy w niewielką kostkę. Kiedy ten krok mamy za sobą, przechodzimy do warstwowego układania składników w salaterce.
  8. Na spodzie wykładamy pieczarki z cebulą, na to ląduje szynka, białka z majonezem, brokuł i żółtka. Wyrównujemy wierzch i całość zasypujemy posiekaną dymką.
  9. Sałatkę wkładamy do lodówki, by zdążyła się całkowicie schłodzić. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Jak przechowywać wielkanocną sałatkę?

Mnogość potraw na wielkanocnym stole sprawia, że nie wszystko zawsze znika do ostatniego okruszka. O ile nie mamy wątpliwości ile przechować jajka czy wędliny, o tyle ilość dni, w których sałatka zachowa świeżość, jest nieco problematyczna. Doświadczeni kucharze stawiają sprawę jasno.

Sałatki bez dodatku jakiegokolwiek sosu, śmietany, jogurtu czy majonezu możemy przechowywać w pojemniku do 5 dni od momentu, w którym zostały przygotowane. W tym przypadku pokrojone warzywa możemy również umieścić w specjalnych pojemnikach i włożyć do zamrażalnika. Jeśli jednak polaliśmy pokrojone warzywa dressingiem, najlepiej zjeść ją w ciągu 24 godzin.

„Ewa gotuje”: Sałatka jajeczna z ogórkiemPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas