Wiosenna sałatka z rzodkiewką siostry Anastazji. Hit tegorocznej Wielkanocy

Wielkanoc to dwa dni świąt, podczas których Polacy nie odchodzą od stołu. Pojawiają się na nim nie tylko ciasta, pieczone mięsa czy też różnego rodzaju wędliny. Nie brakuje również typowo wiosennych sałatek. Na Wielkanoc sprawdzi się sałatka z rzodkiewek siostry Anastazji. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę.

Siostra Anastazja proponuje podać jajka w połączeniu z chrupiącą rzodkiewką
Siostra Anastazja proponuje podać jajka w połączeniu z chrupiącą rzodkiewką123RF/PICSEL

Wielkanocne sałatki. Na stole nie tylko jarzynowa

Wymieszane z majonezem ugotowane warzywa oraz jajka, a także ogórki kiszone, groszek i jabłko to klasyk, który Polacy przygotowują również na Boże Narodzenie.

Wielu docenia jej smak, a także prosty sposób przygotowania polegający na pokrojeniu składników w idealną kostkę.

Wielkanoc jednak nie tylko sałatką jarzynową stoi. Na stole nie brakuje również typowo wiosennych przysmaków. W tym roku warto się skusić na sałatkę z rzodkiewek siostry Anastazji. Jej wykonanie jest niezwykle proste i nie zajmuje więcej niż 15 minut. Idealnie sprawdzi się na wielkanocne śniadanie.

Warto podkreślić, że rzodkiewki są źródłem witaminy A, C i K. Dodatkowo zawierają substancje przeciwutleniające zwalczające wolne rodniki takie jak beta-karoten czy też luteina. Ponadto rzodkiewki są niskokaloryczne i mają w sobie spore ilości błonnika.

Rzodkiewka stanowi zdrową przekąskę
Rzodkiewka stanowi zdrową przekąskę 123RF/PICSEL

Sałatka wielkanocna z rzodkiewek. Przepis siostry Anastazji

Podczas świąt wielkanocnych prym wiodą jajka. Podaje się je w różnych formach i stanowią one bazę wielu sałatek. Nie mogło ich zabraknąć w przepisie siostry Anastazji, która proponuje podać je w połączeniu z chrupiącą rzodkiewką.

Jakich składników potrzebujemy do przygotowania sałatki? 

  • 2 pęczki rzodkiewek,
  • pęczek szczypiorku,
  • 3-4 jajka,
  • pół cebuli,
  • serek wiejski,
  • sól,
  • pieprz.
  1. Pierwszym krokiem jest ugotowanie jajek na twardo. Po ostudzeniu i obraniu pokroić je w drobną kostkę.
  2. Następnie należy pokroić cebulę oraz szczypiorek.
  3. Rzodkiewki najlepiej zetrzeć na tarce. Opcjonalnie można je pokroić w drobną kostkę lub cienkie plasterki.
  4. Pokrojone składniki należy przełożyć do jednej miski i dodać do nich serek wiejski.
  5. Wszystko należy dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.

***

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas