Na Wielkanoc będzie jak znalazł. Już nigdy nie użyjesz wyłącznie majonezu

Tomasz Hirkyj

Opracowanie Tomasz Hirkyj

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a to znak, że spożycie jajek będzie większe niż obecnie. Jeśli planujemy nieco pofolgować przy świątecznym stole, to warto zaserwować je z sosem tatarskim. Jest łatwy w przygotowaniu, więc warto pokusić się o jego sporządzenie. Kto wie, może zasmakuje tak, że zostanie z nami na dłużej. A warto mieć go w lodówce, bo nie tylko broni się smakiem, ale także wieloma możliwościami zastosowania.

Sos tatarski to idealna propozycja na wielkanocny stół
Sos tatarski to idealna propozycja na wielkanocny stół123RF/PICSEL

Sos tatarski: poznaj ten rarytas

Sos tatarski to jeden z tych produktów, który podawany jest na zimno. Oczywiście, można kupić gotowy w sklepach, ale przecież jest tak łatwy do wykonania, że grzechem byłoby nie spróbować. Jaki jest sekret sosu tatarskiego? Majonez, przyprawy oraz drobno posiekane grzyby i ogórki konserwowe. Najczęściej na stołach gości podczas Wielkanocy, ale można wykorzystywać go nie tylko do jajek, choć z nimi smakuje wyśmienicie i doskonale podkręca ich smak. Sos tatarski komponuje się do wędlin, kanapek, śledzi, smażonej ryby oraz do frytek. Czas poznać tajniki, jak go zrobić.

„Ewa gotuje”: Domowy majonezPolsat

Sos tatarski: skompletuj składniki

Na początek spróbujmy wykonać sos tatarski w wersji podstawowej, który najczęściej podaje się w polskich domach. Potrzebne składniki? Oto one:

  • 3 ogórki konserwowe
  • 10 marynowanych pieczarek
  • majonez
  • sól i pieprz

Przygotowanie sosu tatarskiego? Najpierw zabieramy się za najtrudniejszą pracę, czyli dokładne posiekanie ogórków oraz pieczarek w taki sposób, aby były bardzo drobne. Komponenty przekładamy do miski i dodajemy kilka łyżek majonezu i mieszamy tak, aby miał dość zwartą konsystencję. Na koniec dodajemy pieprz i kosztujemy, w razie potrzeby można dodać szczyptę soli, ale nie zawsze jest to wymagane, ponieważ produkty konserwowe oraz majonez mogą być słone. W takiej formie sos tatarski jest gotowy: jeśli mamy chęć, można dodać do niego więcej majonezu, aby miał nieco luźniejszą kompozycję. Ten krok jest jak najbardziej dozwolony.

Sos tatarski w wersji deluxe

Mamy apetyt na to, aby wyciągnąć więcej smaku z sosu tatarskiego? Skład można wzbogacić wieloma dodatkami. Pierwszym pomysłem jest dodanie kilku marynowanych kaparów, które dostępne są w każdym dyskoncie, a dodadzą nieco pikanterii do sosu. Jeśli nie przepadamy za nimi, możemy postawić na klasyki: świetnie sprawdzi się solidna porcja świeżego szczypioru, który doda także żywego koloru do sosu tatarskiego. Przyprawy? Tutaj też mamy pole do popisu: łyżka soku z cytryny albo łyżeczka musztardy dopełnią aromatem.

Sos tatarski rządzi na wielkanocnym stole
Sos tatarski rządzi na wielkanocnym stole123RF/PICSEL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas