Tak tłucze ziemniaki szefowa kuchni. Idealne puree w 5 krokach
Poppy O'Toole jest zawodową kucharką, a przy okazji popularną influencerką. Brytyjka w mediach społecznościowych dzieli się sprawdzonymi sposobami na pyszne jedzenie. Tym razem wzięła pod lupę ziemniaki. Jak je gotować, żeby były idealne?
Ziemniaki to wyjątkowo wdzięczne warzywo. Są łatwo dostępne, przystępne cenowo i można przygotować je na wiele różnych sposobów. W całości, tłuczone, jako puree, frytki, w formie placków – za każdym razem smakują dobrze.
Ale mogą jeszcze lepiej, o czym przekonuje popularna w mediach społecznościowych szefowa kuchni. Poppy O'Toole pracuje dla najlepszych restauracji, a po godzinach pokazuje swoje sprawdzone triki kuchenne.
W jednym z opublikowanych przez nią nagrań możemy zobaczyć sposób na idealne tłuczone ziemniaki. Wbrew pozorom, nawet to proste danie wymaga odpowiedniej techniki. Wszystko zamyka się w pięciu krokach.
1. Surowe ziemniaki pokrój na grube plastry. Gotowane w całości nie będą tak aksamitne.
2. Zacznij obróbkę od zimnej wody, a nie zalewaj ich wrzątkiem. Zyskają na konsystencji.
3. "Uparuj", zamiast gotować. Posolone ziemniaki włóż do durszlaka, ten ustaw nad garnkiem z wodą i przykryj ściereczką.
Zobacz również: Nigdy nie łącz z ziemniakami. Dojdzie do fermentacji w żołądku
4. Miękkie kartofle przełóż do miski. Dodaj łyżkę śmietany lub nieco więcej mleka, aby były bardziej puszyste.
5. Dodaj masło i za pomocą tłuczka rozgnieć ziemniaki na jednolitą masę. Gotowe!
Według Poppy O'Toole każdy z tych kroków jest równie ważny. Wszystkie razem gwarantują, że tłuczone ziemniaki będą obłędnie pyszne. Spróbujesz?