Trzymam się proporcji 1:1. Taka zasmażka uratowała już sporo dań

Jak przygotować idealną zasmażkę do zup i sosów?
Jak przygotować idealną zasmażkę do zup i sosów?123RF/PICSEL

Z czego robi się zasmażkę?

  • 1 łyżka tłuszczu - masła, oleju, margaryny
  • 1 łyżka mąki - pszennej, razowej, orkiszowej, ryżowej
  • pierwszy stopień - nazywany zasmażką białą, używa się jej do sosów i wymaga krótkiego podsmażania;
  • drugi stopień - o jasnozłocistej barwie, najlepiej sprawdza się do zagęszczania zup;
  • trzeci stopień - wyróżniająca się charakterystycznym brązowym kolorem, dzięki któremu nadaje się do ciemnych sosów.

Co dodać zamiast masła do zasmażki?

Czy da się zastąpić masło w zasmażce?
Czy da się zastąpić masło w zasmażce?123RF/PICSEL

Jak wykorzystać zasmażkę?

Ewa gotuje”: GiouvetsiPolsat
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?