Okrasa poleca zimowe menu - ryby i staropolskie zupy

Ryby z pieca, lub przygotowywane nad parą oraz staropolskie zupy - to zimowe menu, jakie poleca Karol Okrasa. Mistrz kuchni przypomina też, że zima to nie najlepsza pora na odchudzanie...

- Zimą potrzebujemy dodatkowych kalorii, dlatego osoby chcące utrzymać linię, niech nie głodują, ale udadzą się na dłuższy spacer - mówi Okrasa. 

Reklama

A co poleca mistrz kuchni na zimowy stół? "Przede wszystkim ryby z pieca, lub przygotowywane nad parą" - mówi Okrasa. I przypomina, żeby używać oliwy z oliwek. A ryby podawać np. z papryką, suszoną śliwką i orzechami.

"Jeżeli mięso, to nie należy łączyć go z kaszą, czy z ziemniakami" - przypomina Okrasa. Ale jego zdaniem prawdziwym hitem zimowego stołu powinny być staropolskie zupy - sycące, a niekoniecznie kaloryczne. Jak to zrobić? Wystarczy nie zaciągać zupy śmietaną.

Zawsze do wyboru jest lekki bulion, lub sycący krupnik. Co je łączy? Obie zupy są doskonałe na zimę, kiedy organizm potrzebuje dodatkowej porcji energii - poleca Karol Okrasa.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje