Wspomaga odchudzanie i obniża cholesterol. Dodaj do codziennej diety

Wspomaga odchudzanie, wspiera leczenie anemii i obniża cholesterol. Do tego kosztuje tylko 6 złotych za paczkę. Soczewica to niezwykle wartościowa roślina strączkowa, którą każdy z nas powinien włączyć do codziennej diety. Oto dlaczego warto ją jeść.

Dlaczego warto jeść soczewicę?
Dlaczego warto jeść soczewicę?123RF/PICSEL

Bogata w białko. Soczewica to idealny zamiennik mięsa

Co ciekawe białko zawarte w soczewicy jest drugim najlepiej przyswajalnym przez organizm człowieka białkiem pochodzenia roślinnego. Z tego powodu stanowi doskonałą alternatywę białka zwierzęcego.

Odpowiednio doprawiona soczewica również i w smaku może przypominać mięso. Z czerwonej soczewicy przygotujemy doskonały zamiennik włoskiego ragu, znanego w Polsce jako sos boloński. Z soczewicy zielonej przygotujemy doskonały gulasz z warzywami, pasztet, curry, a także kotlety. Natomiast czarna soczewica idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatki. 

Właściwości odżywcze soczewicy. Białko to nie wszystko!

Soczewica jest doskonałym źródłem błonnika, a także licznych witamin i minerałów. Znajdziemy w niej m.in.:

  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6),
  • witaminy A i K,
  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor,
  • potas,
  • sód,
  • cynk.
Z soczewicy możemy przygotować sycącą i pełną witamin zupę
Z soczewicy możemy przygotować sycącą i pełną witamin zupę 123RF/PICSEL

Soczewica - jakie ma właściwości?

Każdy z nas niezależnie od wieku powinien włączyć soczewicę do codziennej diety. Jednakże szczególną uwagę powinny zwrócić na nią osoby powyżej 50. roku życia, gdzie utrzymanie siły mięśni i dobrej odporności staje się priorytetem. Jakie właściwości ma soczewica?

  • wspomaga układ odpornościowy,
  • wspiera układ nerwowy,
  • redukuje poziom "złego" cholesterolu we krwi,
  • zapobiega miażdżycy i nadciśnieniu,
  • wspiera leczenie anemii,
  • wspomaga odchudzanie i pozostawia nas z uczuciem sytości.

Niski indeks glikemiczny sprawia też, że soczewicę mogą również spożywać cukrzycy. Poza tym zawiera ona dużą ilość błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi.

Co warto zjeść rano?INTERIA.PL