Pasta jajeczna z pysznym dodatkiem. Klasyk wzbogacony nowym smakiem

Pasta jajeczna to śniadaniowy klasyk. Pyszne smarowidło podbiło niejedno serce i regularnie pojawia się na stołach Polaków. Pasta wzbogacona o pomidory to jednak zupełnie inne doznania smakowe. To wersja dla osób, które nie boją się eksperymentów w kuchni.

Przygotowanie pasty jajecznej jest niezwykle proste i zajmuje niewiele czasu
Przygotowanie pasty jajecznej jest niezwykle proste i zajmuje niewiele czasu123RF/PICSEL

Pasta jajeczna na śniadanie. Wartościowe smarowidło

Pasta jajeczna jest doceniania nie tylko za walory smakowe. Jajka to bogactwo witamin A, D, E i K, a także żelaza, potasu, wapnia, fosforu, sodu, magnezu, miedzi, cynku i selenu. Ponadto zawierają cholinę oraz luteinę.

Śniadanie na bazie jajek to gwarancja, że uczucie sytości pozostanie na długo. W dodatku te wartościowe produkty żywieniowe zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i substancje o działaniu antybakteryjnym.

Przepis na pastę jajeczną z pomidorami

Pasta jajeczna
Pasta jajeczna123RF/PICSEL

Przygotowanie pasty jajecznej jest niezwykle proste i zajmuje niewiele czasu. Można ją wzbogacić o ulubione składniki takie jak np. szczypiorek, awokado lub rzodkiewkę. Warto również spróbować wersji z suszonymi pomidorami. Wówczas smarowidło nabiera niezapomnianego smaku.

Do przygotowania pasty jajecznej z suszonymi pomidorami potrzebne są następujące składniki:

  • 5 ugotowanych jajek na twardo, 
  • suszone pomidory (4-5 sztuk),
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól,
  • pieprz.
  1. Ugotowane, ostudzone i obrane jajka należy pokroić w drobną kostkę. Można je również zetrzeć na tarce, by pasta miała inną konsystencję.
  2. Suszone pomidory odsączyć z oleju i drobno posiekać.
  3. Pokrojone składniki przełożyć do miski, dodać majonez lub opcjonalnie jogurt naturalny i musztardę.
  4. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

***

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas