Robią furorę na wielkanocnym stole. Jajka faszerowane pierwsze znikają z półmisków

Jajka na twardo nie muszą być nudne
Jajka na twardo nie muszą być nudne123RF/PICSEL
Jajka na twardo nie muszą być nudne
Jajka na twardo nie muszą być nudne123RF/PICSEL

Sprytny trik na oporną skorupkę

Propozycja uniwersalna, czyli jajka faszerowane szynką

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g szynki
  • 2 łyżeczki posiekanej rzeżuchy
  • 1 łyżka majonezu
  • ½ łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  1. Ostudzone jajka obierz, przekrój wzdłuż na pół, wyjmij żółtka i przełóż je do osobnej miski. Rozgnieć widelcem.
  2. Dodaj pokrojoną na małe kawałki szynkę, 1 łyżeczkę rzeżuchy, majonez i musztardę. Dopraw, jeśli uważasz to za konieczne.
  3. Wymieszaj i przełóż porcje farszu do białek. Udekoruj resztą rzeżuchy.
Czerwona papryka doda farszowi kolorytu. Rzeżuchę możesz zamienić na koper
Czerwona papryka doda farszowi kolorytu. Rzeżuchę możesz zamienić na koper123RF/PICSEL

Jajka faszerowane w skorupkach

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  1. Ważnym etapem jest przekrojenie ostudzonych jajek na pół — powinny zostać w skorupkach, więc potrzebujesz do tego ostrego noża. Ostrożnie wyjmij całą zawartość ze skorupki i przełóż do głębokiego naczynia.
  2. Jajka dokładnie rozgnieć, dodaj do nich koperek oraz majonez. Przypraw, a wierzch posyp bułką tartą.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż jajka farszem do spodu i smaż przez kilka minut do momentu, aż bułka tarta się zarumieni.

Kulinarne symbole Wielkanocy, czyli jajka faszerowane chrzanem

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 łyżeczki startego chrzanu
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży szczypior do dekoracji
  1. Z ugotowanych jajek wyjmij żółtka.
  2. Zmiksuj je z chrzanem i majonezem. Pod koniec dodaj przyprawy.
  3. Powstałą pastą faszeruj połówki jajek. Posyp szczypiorkiem — z zielonym akcentem będą wyglądać jeszcze bardziej apetycznie.
Jak ugotować jajka?Interia KulinariaInteria Kulinaria