Pieczony pasztet na bogato. Swojski wyrób na wielkanocny stół

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Podawany na ciepło, wyciągnięty prosto z rozgrzanego piekarnika. Wystudzony i stężały, serwowany na świeżym pieczywie. Niezależnie od tego, jak bardzo lubimy raczyć się pasztetem, nic nie przebije smaku tego przygotowanego w domu. Pieczony pasztet to przekąska na co dzień i od święta. Za każdym razem możemy przygotować go z nieco innych składników. Jedno jest pewne – smak zawsze pozostanie wyśmienity.

Pieczony pasztet domowy świetnie smakuje na kanapce
Pieczony pasztet domowy świetnie smakuje na kanapce123RF/PICSEL

Z czego możemy zrobić pasztet domowy?

Jak zaimponować bliskim podczas tegorocznych Świąt Wielkanocnych, nawet jeśli nie mamy wybitnych zdolności kulinarnych? Odpowiedzią jest upieczenie domowego puszystego pasztetu. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że przygotowanie przysmaku przekracza nasze możliwości. Nic bardziej mylnego!

To danie, które wyczarujemy w bardzo prosty sposób. Wystarczy jedynie zgromadzić niezbędne składniki, a następnie trzymać się ściśle przepisu. W domowym pasztecie powinny znaleźć się różne rodzaje mięs. Doświadczone panie domu doradzają, by w masie pasztetowej pomieszać przede wszystkim:

  • boczek
  • wołowinę
  • drób
  • wątróbkę drobiową
  • łopatkę wieprzową

Co dodać do pasztetu, żeby był smaczny?

Receptura nie mogłaby się obyć bez dwóch podstawowych przypraw, czyli pieprzu i soli. Do mięsnej potrawy pasują także:

  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kminek
  • gałka muszkatołowa
  • suszony imbir
  • posiekana natka pietruszki

Jakie składniki potrzebne są do pasztetu?

Domowy pasztet wielkanocny w smaku niczym nie odbiega od produktów kupowanych w najlepszych sklepach mięsnych. Można się nawet pokusić o stwierdzenie, że samodzielne dobranie składników nadaje mu wyjątkowego charakteru. Przepis z powodzeniem wykorzystamy nie tylko przed świętami, ale także w ciągu całego roku. Najpyszniejszy pasztet wychodzi z połączenia kilku rodzajów mięs, doprawionych sporą porcją warzyw i przypraw.

Puszysty pasztet domowy - składniki

  • 0,5 kg pręgi wołowej
  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 300 g udek drobiowych
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 200 g surowego boczku
  • 200 g podgardla wieprzowego
  • 2 duże marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • ½ selera
  • 4-6 suszonych grzybów
  • 3 cebule
  • 4 jajka
  • 2 suche kajzerki
  • bułka tarta
  • smalec
  • 2 szklanki wody
  • 2 liście laurowe
  • do smaku: sól, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa

Sprawdzony przepis na pasztet domowy

Jak krok po kroku przygotować domowy pasztet pieczony?
Jak krok po kroku przygotować domowy pasztet pieczony?123RF/PICSEL
  1. Pręgę wołową, łopatkę wieprzową, udka drobiowe, wątróbkę, surowy boczek oraz podgardle kroimy na mniejsze kawałki i przysmażamy na patelni z rozgrzanym smalcem.
  2. Usmażone mięso razem z wytopionym tłuszczem przekładamy do dużego garnka i dolewamy dwie szklanki wody.
  3. Do garnka dodajemy włoszczyznę, pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, dwa liście laurowe, ziele angielskie i grzyby. Dosalamy i dusimy na małym ogniu.
  4. Gdy mięs zmięknie, wyjmujemy je do osobnej miski, a pozostały sos pozostawiamy w garnku. Dodajemy do niego wątróbkę i przez chwilę zaparzamy.
  5. Zaparzoną wątróbką podsmażamy na patelni, a do sosu dodajemy suchą bułkę i dokładnie namaczamy.
  6. Przez maszynkę do mielenia przepuszczamy 3-4 razy całe mięso, podgardle, wątróbkę, boczek, marchewkę, cebulę oraz namoczoną bułkę.
  7. Powstałą masę umieszczamy w misce i dodajemy do niej żółtka z jajek. Jak przyprawić pasztet? Całość zasypujemy pieprzem, solą, tartą gałką muszkatołową i dokładnie mieszamy.
  8. Białka jajek przekładamy do czystej miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Łączymy je z masą mięsną, a następnie delikatnie mieszamy.
  9. Keksówkę smarujemy smalcem i oprószamy bułką tartą. Do formy wykładamy masę pasztetową, a na wierzchu w kilku miejscach kładziemy odrobinę smalcu.
  10. Domowy pasztet pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 st. C. Po tym czasie wyciągamy gotowy pasztet i pozostawiamy do stężenia oraz wystudzenia.
  11. Pasztet z mieszanki mięs podajemy z ulubionym pieczywem, sosem, konfiturą z borówki lub żurawiny. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Pasztet w słoikuPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas