Przepis na pasztet siostry Anastazji. Danie rozpływa się w ustach

Zdjęcie pasztetu gryczanego pochodzi z książki "Siostra Anastazja. Życie pełne smaku" (Wydawnictwo WAM)
Zdjęcie pasztetu gryczanego pochodzi z książki "Siostra Anastazja. Życie pełne smaku" (Wydawnictwo WAM)Damian Klamka/East NewsEast News

Smaczny pasztet dla każdego

Pieczenie domowego pasztetu nie jest trudne
Pieczenie domowego pasztetu nie jest trudne123RF/PICSEL

Przepis na pasztet gryczany siostry Anastazji

  • ½ kg mięsa wieprzowego,
  • 1 szklanka kaszy gryczanej,
  • 20 dag pieczarek,
  • 2-3 żółtka,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • 3-4 łyżki tłuszczu,
  • 1-2 łyżki bułki tartej do podsypania formy,
  • sól i pieprz do smaku.

Zobacz również:

    1. Mięso należy zemleć, a kaszę ugotować na sypko według wskazówek na opakowaniu.
    2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
    3. Pieczarki pokrój w plasterki i dodaj do cebuli. Duś przez kilka minut.
    4. Mięso wieprzowe wymieszaj z kaszą, dodaj żółtka oraz cebulę z grzybami.
    5. Wymieszaj i dopraw do smaku. Wąską formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą.
    6. W jakiej temperaturze  i jak długo pieczemy pasztet? Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczenie potrwa 50-55 minut.

    Jakie przyprawy do pasztetu wybierać?

    Wegański pasztet z czarnej fasoliInteria KulinariaInteria Kulinaria