Idealne smarowidło na kanapki. Ewa Wachowicz przygotowuje je w słoikach
Jak z rosołu wyczarować smaczny pasztet? Okazuje się, że to nic trudnego. Wystarczą odpowiednie proporcje i sposób przygotowania. Przepis na pasztet w słoiku z wykorzystaniem mięsa z rosołu i warzyw zdradziła w jednym z odcinków programu kulinarnego "Ewa Gotuje" Ewa Wachowicz. Dlaczego akurat w słoiku? Jak przyznała Wachowicz, tak upieczony pasztet zdecydowanie inaczej smakuje, niż ten w brytfannie.
Przepis na pasztet w słoiku od Ewy Wachowicz
Pasztet w słoiku - składniki
- mięso z rosołu
- ½ marchewki, cebula, por i grzyby z rosołu
- 300 g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- ½ szklanki rosołu
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
Sprawdź, jak zrobić masło klarowane:
Pasztet w słoiku - przygotowanie
- Mięso wystudzić i oddzielić od kości.
- Zmielić w maszynce - wraz z wątróbką usmażoną z cebulą na maśle oraz skórą z kaczych udek.
- Pod koniec dodać grzyby i warzywa z rosołu - pora, cebulę i marchewkę.
- Zalać rosołem.
- Przyprawić majerankiem oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Posolić i wyrobić.
- Przełożyć do słoiczków.
- Zapiec w piekarniku (100 st. C).
Polecamy także sprawdzone przepisy na kanapkowe pasty:
***
Lubisz gotować? Zajrzyj do naszej KUCHNI. Znajdziesz tam mnóstwo inspiracji, sprawdzonych przepisów, ciekawostek kulinarnych.