Idealne smarowidło na kanapki. Ewa Wachowicz przygotowuje je w słoikach

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Jak zrobić pasztet w słoiku? Sprawdzony przepis zdradziła Ewa Wachowicz
Jak zrobić pasztet w słoiku? Sprawdzony przepis zdradziła Ewa WachowiczEwa Wachowiczarchiwum prywatne

Pasztet w słoiku - składniki 

  • mięso z rosołu
  • ½ marchewki, cebula, por i grzyby z rosołu
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • ½ szklanki rosołu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
„Ewa gotuje”: Masło klarowanePolsatPolsat

Pasztet w słoiku - przygotowanie

  1. Mięso wystudzić i oddzielić od kości. 
  2. Zmielić w maszynce - wraz z wątróbką usmażoną z cebulą na maśle oraz skórą z kaczych udek. 
  3. Pod koniec dodać grzyby i warzywa z rosołu - pora, cebulę i marchewkę. 
  4. Zalać rosołem. 
  5. Przyprawić majerankiem oraz świeżo zmielonym pieprzem. 
  6. Posolić i wyrobić. 
  7. Przełożyć do słoiczków. 
  8. Zapiec w piekarniku (100 st. C).