Idealne smarowidło na kanapki. Ewa Wachowicz przygotowuje je w słoikach

Jak z rosołu wyczarować smaczny pasztet? Okazuje się, że to nic trudnego. Wystarczą odpowiednie proporcje i sposób przygotowania. Przepis na pasztet w słoiku z wykorzystaniem mięsa z rosołu i warzyw zdradziła w jednym z odcinków programu kulinarnego "Ewa Gotuje" Ewa Wachowicz. Dlaczego akurat w słoiku? Jak przyznała Wachowicz, tak upieczony pasztet zdecydowanie inaczej smakuje, niż ten w brytfannie.

Jak zrobić pasztet w słoiku? Sprawdzony przepis zdradziła Ewa Wachowicz
Jak zrobić pasztet w słoiku? Sprawdzony przepis zdradziła Ewa WachowiczEwa Wachowiczarchiwum prywatne

Przepis na pasztet w słoiku od Ewy Wachowicz

Pasztet w słoiku - składniki

  • mięso z rosołu
  • ½ marchewki, cebula, por i grzyby z rosołu
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • ½ szklanki rosołu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz

Sprawdź, jak zrobić masło klarowane:

„Ewa gotuje”: Masło klarowanePolsat

Pasztet w słoiku - przygotowanie

  1. Mięso wystudzić i oddzielić od kości. 
  2. Zmielić w maszynce - wraz z wątróbką usmażoną z cebulą na maśle oraz skórą z kaczych udek. 
  3. Pod koniec dodać grzyby i warzywa z rosołu - pora, cebulę i marchewkę. 
  4. Zalać rosołem. 
  5. Przyprawić majerankiem oraz świeżo zmielonym pieprzem. 
  6. Posolić i wyrobić. 
  7. Przełożyć do słoiczków. 
  8. Zapiec w piekarniku (100 st. C).

Polecamy także sprawdzone przepisy na kanapkowe pasty:

***

Lubisz gotować? Zajrzyj do naszej KUCHNIZnajdziesz tam mnóstwo inspiracji, sprawdzonych przepisów, ciekawostek kulinarnych.

Polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas