Soczyste mielone bez pryskającego tłuszczu. Lepsze niż kotlety babci

Tomasz Hirkyj

Opracowanie Tomasz Hirkyj

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni: uwielbiają je dorośli i dzieci, a smak i łatwość w przygotowaniu tylko przemawiają na ich korzyść. Niestety, nie należą do dania typu fit, a wszystko przez fakt, że muszą być solidnie usmażone. A co, jeśli sentyment do mielonych nie daje nam spokoju, a chcemy spałaszować coś zdrowszego? Można pójść na kompromis i przygotować kotlety mielone z piekarnika.

Soczyste mielone z piekarnika wyglądają obłędnie. Wcale nie muszą być mdłe i nudne
Soczyste mielone z piekarnika wyglądają obłędnie. Wcale nie muszą być mdłe i nudne123RF/PICSEL

Kotlety mielone: klasyk polskiej kuchni

Mielonych nikomu nie trzeba przedstawiać, więc od razu warto zabrać się do roboty, zwłaszcza że taka opcja obiadowa jest idealna, kiedy nie mamy również zbyt wiele czasu. Potrzebne składniki? Oto one:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • szklanka bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, czosnek granulowany

Sposób przygotowania

Na początku bułkę moczymy w mleku albo wodzie. Później cebulę obieramy, siekamy oraz podsmażamy na oleju do zeszklenia i studzimy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy bułkę, cebulę, jajko, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Masę dokładnie wyrabiamy przez kilka minut, nie tylko po to, aby połączyć składniki, ale także po to, aby kotlety był puszyste. Zwróćmy uwagę na konsystencję masy: jeśli jest bardzo luźna, można dodać niewielką ilość bułki tartej.

Na koniec zwilżamy ręce i z mięsa formujemy kotlety mielone: najpierw robimy w dłoniach kulki, później spłaszczamy je i obtaczamy w bułce tartej.

Kotlety mielone
Kotlety mielone123RF/PICSEL

Pieczenie kotletów

Soczyste kotlety? To również możliwe i tutaj trzeba zastosować wyłącznie jeden patent. Zamiast układać mielone na blasze, można schować je dużego naczynia żaroodpornego i przykryć nasze kotleciki i w takiej formie je zapiekać. Prawda, że łatwe?

Z czym podawać kotlety mielone?

Kotlety mielone z piekarnika można podawać tak samo, jak te zwykłe. Z czym idealnie współgrają? Oczywiście, że z ziemniakami! Ale żeby utrzymać formę fit, podajmy je bez dodatków. Jeśli jednak zależy nam na czymś innym i dobrym dla naszej sylwetki, to świetnie zastąpi je kasza gryczana. Nie zapominajmy o surówce: buraczki lub duszona marchewka z groszkiem to klasyk. Ale pamiętajmy również o kapuście kiszonej lub innej świeżej sałatce do obiadu.

***

„Ewa gotuje”: Babka czekoladowa z lukrem pomarańczowymPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas