Swojski przepis na kotlety ziemniaczane. Środek skrywa sycącą niespodziankę
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Jeśli nie wiesz, co podać domownikom na obiad – przygotuj kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem. Codzienne wymyślanie nowych dań bywa frapującym zadaniem, dlatego warto sięgnąć po proste i pyszne rozwiązania. Kotlety na bazie ziemniaków nadają się zarówno do smażenia, jak i pieczenia. Spróbuj choć raz, a na stałe wejdą do kulinarnego repertuaru.
Spis treści:
Ziemniaczane kotlety z farszem
Doświadczone panie domu wiedzą, że z worka ziemniaków da się w kuchni wyczarować rozmaite smakołyki. Nie tylko posłużą jako baza do licznych klusek, kopytek czy placków ziemniaczanych, ale także domowych frytek i placków ziemniaczanych. Jeśli na myśl o tradycyjnym tarciu ziemniaków zaczynają nas boleć ręce, wybierzmy prostszą alternatywę. Przygotujmy na obiad kotleciki ziemniaczane z pysznym farszem na bazie mięsa mielonego.
Składniki na kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym
- 700 g ziemniaków
- 50 g masła
- 50 ml mleka
- 350 g mięsa mielonego (wieprzowego, indyczego)
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
- bułka tarta do panierki
Jak zrobić kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym?
- Zaczynamy od obrania oraz ugotowania ziemniaków w osolonym wrzątku. Kiedy będą już miękkie, odlewamy wodę i ugniatamy na gładkie purée.
- Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy jedno jajko, masło oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
- Mięso mielone przekładamy do miski i doprawiamy solą i pieprzem. Masę mięsną wzbogacamy o purée z cebuli, rozgnieciony ząbek czosnku i jajko. Ponownie mieszamy.
- Na dłoń nabieramy porcję masy ziemniaczanej, formujemy placuszek i na środku kładziemy mięsny farsz. Zawijamy brzegi, formując okrągły lub lekko owalny kotlet.
- Tak przygotowane kotlety ziemniaczane obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelnie z rozgrzanym tłuszczem.
- Jeśli chcemy uniknąć obróbki w tłuszczu, możemy wsadzić kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok. 30-35 minut.
Co podawać do kotletów ziemniaczanych?
Idealnie wysmażone z zewnątrz i miękkie w środku kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym doskonale sprawdzą się jako główne danie obiadowe. Wystarczy wyłożyć je na talerz i połączyć z porcją surówki czy sosu, np. pieczeniowego lub pieczarkowego. Ciekawą opcją będzie wykorzystanie niewielkich kotletów ziemniaczanych w domowych burgerach. Wystarczy przekroić bułkę, dodać ulubiony sos, plasterki pomidora, ogórka i liść sałaty. Taki zdrowy fast food to smakowita odmiana od tradycyjnych posiłków.
Sprawdź również: