Zajadaj ze smakiem na śniadanie. Zredukujesz zbędne kalorie, zachowasz smukłą sylwetkę

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

W ostatnim czasie triumfy święci dieta ketogeniczna, którą wyróżnia bogactwo tłuszczów i ograniczenie węglowodanów. Jednym z założeń diety jest ograniczenie pieczywa do minimum. Jeśli jednak nie wyobrażamy sobie śniadania lub innego posiłku w ciągu dnia bez choćby jednej kromki, mamy kuszącą alternatywę. Mowa o chlebie keto, który powstaje na bazie mąki migdałowej. Chleb keto nie tylko wybornie smakuje, ale dodatkowo utrzymuje prawidłową wagę w ryzach.

Jak przygotować chleb keto z mąki migdałowej?
Jak przygotować chleb keto z mąki migdałowej?123RF/PICSEL

Czy z mąki migdałowej można upiec chleb?

Na półkach w piekarniach pysznią się chrupiące i wypieczone bochenki chleba, które wyglądem i aromatem przyciągają klientów. Choć w Polsce największą popularnością cieszy się pieczywo pszenne, nie oznacza to, że wyłącznie z tego rodzaju mąki dostaniemy wypieki. Piekarze równie chętnie wykorzystują mąkę orkiszową, żytnią, a nawet migdałową. Tak, z tej ostatniej także przygotujemy przepyszny chleb.

Jeśli nie słyszałeś o chlebie z mąki migdałowej, pora nadrobić zaległości. W tradycyjnym białym chlebie znajdziemy aż 54 g węglowodanów, podczas gdy chleb z mąki migdałowej, zwany także keto, oferuje jedynie 6 g węglowodanów na 100 g wypieku. Takie pieczywo stanowi doskonałe źródło:

  • białka
  • błonnika
  • kwasów omega-3
  • tłuszczy nienasyconych

Keto chleb na bazie mąki migdałowej

Cena chleba migdałowego w sklepach potrafi dosięgać kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu złotych. Bez trudu jesteśmy w stanie obniżyć koszty, a dodatkowo przygotować przysmak w domowej kuchni. To świetna opcja dla osób na diecie, a z jego wykonaniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze.

Z mąki migdałowej przygotujemy dietetyczny chleb
Z mąki migdałowej przygotujemy dietetyczny chleb123RF/PICSEL

Składniki na chleb z mąki migdałowej

  • 150 g mąki migdałowej
  • 70 g roztopionego masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie chleba z mąki migdałowej

  1. Mąkę migdałową przesiewamy do miski, wsypujemy proszek do pieczenia oraz sól i dokładnie mieszamy.
  2. W kolejnym kroku w niewielkim rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy je razem z czterema żółtkami do suchych składników.
  3. Oddzielone białka doprawiamy szczyptą soli, a następnie ubijamy. Kiedy uzyskamy sztywną pianę, musimy delikatnie wmieszać ją do ciasta.
  4. Ciasto na bazie mąki migdałowej przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałowymi.
  5. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i pieczemy przez 30 minut. Skąd wiadomo, że chleb jest gotowy? Sprawdzimy to za pomocą patyczka, który po wbiciu powinien wyjść suchy.
  6. Upieczony chleb z mąki migdałowej wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy na blacie kuchennym do całkowitego wystudzenia. Podajemy w ramach posiłku z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Chleb keto i hummusPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas