Chleb keto od Ewy Wachowicz. Prosty w przygotowaniu i wyjątkowy w smaku

Szukasz przepisu na chleb zgody z dietą keto? Sprawdzoną recepturą podzieliła się Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje".

Chleb keto (fot. archiwum Ewy Wachowicz)
Chleb keto (fot. archiwum Ewy Wachowicz)materiały prasowe

Jak przygotować chleb keto? Sprawdzony przepis

W jednym z odcinków programu "Ewa Gotuje" prowadząca zdradziła sposób na pyszny i szybki chlebek keto. Jak przyznała, przepisem podzieliła się z nią przyjaciółki, która od ponad roku jest na diecie keto. W skład pieczywa wchodzą przede wszystkim nasiona, które dodajemy w równych proporcjach. Nie może zabraknąć też masła. - Moja mam zawsze dodawała do chleba roztopione masło. W tym przepisie nie może być inaczej - dodała Ewa Wachowicz.

Na co zwrócić jeszcze uwagę? Przede wszystkim uważać należy podczas przekładania masy do foremki. - Ciasto trzeba szybko przekładać, ponieważ błyskawicznie gęstnieje - zauważa Wachowicz.

A oto dokładny przepis na chleb keto:

„Ewa gotuje”: Chleb keto i hummusPolsat

Chleb keto - składniki

  • 40 g nasion chia
  • 40 g babki płesznik lub jajowatej
  • 40 g siemienia lnianego
  • 40 g nasion słonecznika
  • ½ łyżeczki czarnuszki
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka śmietany (jeśli nie mamy, można zastąpić serkiem kanapkowym)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 4  jajka
  • czarnuszka do posypania

Chleb keto - przygotowanie krok po roku

  1. Zacznij od roztopienia masła na patelni.
  2. Nasiona chia, babkę płesznik, siemię lniane, słonecznik i czarnuszkę wsyp do miksera. 
  3. Dodaj sodę i proszek do pieczenia i sól.
  4. Dorzuć śmietanę. 
  5. Następnie wybij jajka. 
  6. Wlej masło i zmiksuj. 
  7. Powstałą masę przełóż do foremki wyścielonej papierem do pieczenia (20 cm x 12 cm). 
  8. Wierzch posyp czarnuszką. 
  9. Piecz przez 45 minut w temp. 180 st. C.

Lubisz gotować? Zajrzyj do naszej KUCHNI. Polecamy także przepis:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas