Co to jest "pieczenie na ślepo"?

Aby ciasto na tartę lub tartaletki było ładnie ukształtowane, nie odchodziło od brzegów formy ani się nie wybrzuszało stosujemy "pieczenie na ślepo".

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

"Pieczenie na ślepo" to forma pieczenia wstępnego.

Po rozwałkowaniu ciasta na tartę i wyłożeniu nim formy (ciasto powinno być dociśnięte do brzegów, wyrównane do krawędzi i ponakłuwane widelcem), przykrywamy ciasto arkuszem papieru do pieczenia i wsypujemy suchy groch lub fasolę dla obciążenia. Dzięki temu ciasto zachowa kształt - nie wyrośnie, brzegi nie zsuną się. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika na czas określony w przepisie (np. 15 w temp. 175 st. C).

Następnie wyjmujemy tartę, zdejmujemy z niej papier z groszkiem i dalej postępujemy zgodnie z przepisem (np. nakładamy przygotowana masę i ponownie wstawiamy do piekarnika).

IG

Smacznego
 123RF/PICSEL
Smacznego
 123RF/PICSEL

Przepisy na tartę:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas