Co to jest "pieczenie na ślepo"?
Aby ciasto na tartę lub tartaletki było ładnie ukształtowane, nie odchodziło od brzegów formy ani się nie wybrzuszało stosujemy "pieczenie na ślepo".
"Pieczenie na ślepo" to forma pieczenia wstępnego.
Po rozwałkowaniu ciasta na tartę i wyłożeniu nim formy (ciasto powinno być dociśnięte do brzegów, wyrównane do krawędzi i ponakłuwane widelcem), przykrywamy ciasto arkuszem papieru do pieczenia i wsypujemy suchy groch lub fasolę dla obciążenia. Dzięki temu ciasto zachowa kształt - nie wyrośnie, brzegi nie zsuną się. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika na czas określony w przepisie (np. 15 w temp. 175 st. C).
Następnie wyjmujemy tartę, zdejmujemy z niej papier z groszkiem i dalej postępujemy zgodnie z przepisem (np. nakładamy przygotowana masę i ponownie wstawiamy do piekarnika).
IG
Przepisy na tartę: