Gulasz warzywny

Składniki na 5 porcji: 1 szklanka czerwonej fasoli, 30 dag pieczarek, 1-2 cebule, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 kolorowe papryki, 2-3 duże ziemniaki, 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich, sól, pieprz, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 3 łyżki oleju, świeże zioła, np. rozmaryn do dekoracji.

1 Fasolę namoczyć na noc, rano przepłukać, ugotować w świeżej wodzie, pod koniec gotowania lekko osolić. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Papryki dokładnie oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki obrać i również pociąć w kostkę.

Reklama

2 Olej rozgrzać w dużym rondlu, mieszając, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać masło, wrzucić pokrojone pieczarki i paprykę, przesmażyć chwilę na ostrym ogniu. Zmniejszyć go i dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut.

3 Dodać ziemniaki, fasolę, koncentrat pomidorowy i przyprawy, wymieszać (jeśli trzeba, podlać wodą). Dusić na małym ogniu, aż składniki będą miękkie.

Dowiedz się więcej na temat: gulasz | gotowanie | kuchnia | przepisy dla wegetarian | warzywa

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje