Pierożki z ziemniaków - Małgorzata

40 dkg maki, ciepła woda, sól; na nadzienie: 7-8 dość dużych ziemniaków, 6dkg słoniny, cebula, sól, pieprz, ziele angielskie, słonina do okraszenia.

Przygotowanie:

Reklama

Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce i nie odciskając odcedzić na sicie.Dodać utartą cebulę, sól, pieprz i kilka ziaren ziela angielskiego. Masę włożyć na rozgrzany tłuszcz i mieszając smażyć, aż utraci wygląd surowych ziemniaków i powstaną nieregularne, dość drobne kawałki. Wystudzić.

Zagnieść i wyrobić ciasto pierogowe, rozwałkować placki, wycinać z ciasta krążki, ułożyć na nich nadzienie i ugotować. Podawać okraszone skwarkami, do tego dowolna surówka.

Jest to bardzo smaczne a jednocześnie najtańsze danie, z jakim do tej pory się spotkałam.

Dowiedz się więcej na temat: pieprz | sól

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje