Dlaczego lodówka nie chłodzi? Poznaj 4 najczęstsze przyczyny

Trudno wyobrazić sobie współczesne kuchnie bez lodówek. Podstawowy element wyposażenia pozwala na dłuższe przechowywanie żywności i utrzymanie jej świeżości. Co jednak zrobić, gdy lodówka nie chłodzi? Jeśli twój sprzęt jeszcze nie jest wiekowy, wszystko powinno działać jak w zegarku. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, gdy lodówka słabo chłodzi. Winne mogą być nasze przyzwyczajenia.

Lodówka nie spełnia swojego zadania? Zaradź problemom, zanim zmienią się w poważną awarię
Lodówka nie spełnia swojego zadania? Zaradź problemom, zanim zmienią się w poważną awarię123RF/PICSEL

Wydajność lodówki spada, ponieważ jest przepełniona

Zaczniemy od zjawiska, które dotyczy wielu z nas. Robienie zakupów na zapas jest wygodne i pozwala zaoszczędzić sporo czasu na co dzień. Możemy kupić więcej jedzenia, bo przecież w lodówce się nie zepsuje, prawda? Taki sposób myślenia może być błędny pod kątem sprawnej pracy urządzenia.

Przepełniona lodówka nie może działać efektywnie. Wykorzystywanie każdego centymetra kwadratowego wolnej przestrzeni ogranicza swobodny przepływ powietrza i uniemożliwia prawidłową pracę sprężarki, która odpowiedzialna jest za rozprowadzanie chłodziwa po całej jej powierzchni. Zawsze staraj się więc tak układać produkty spożywcze, aby nie dotykały ścian urządzenia. Zwróć uwagę, czy opakowania nie zasłaniają kratek lub otworów widocznych w lodówce.

Lodówka nie chłodzi przez zablokowaną wentylację

Trudno nazwać lodówkę poręcznym kuchennym gadżetem, dlatego w pierwszej kolejności należy dokładnie rozważyć jej umiejscowienie w kuchni. Jeśli decydujesz się na umieszczenie jej w zabudowie, sprawdź, czy wybrany przez ciebie model na pewno się do tego nadaje.

Chłodziarka nigdy nie może znajdować się tuż przy ścianie. Jeśli zauważysz, że lodówka słabo chłodzi, spróbuj odsunąć ją nieco — odległość między urządzeniem a ścianą powinna wynosić około 10 centymetrów. Lepiej unikać stawiania jej bezpośrednio przy grzejniku lub piekarniku, które emitują dużą ilość ciepła. Zapewnienie sprawnej wentylacji uchroni sprzęt przed awariami, których naprawienie niejednokrotnie bywa kosztowne.

Nie zastanawiaj się, co zjeść przy otwartej lodówce — nie należy trzymać jej długo otwartej
Nie zastanawiaj się, co zjeść przy otwartej lodówce — nie należy trzymać jej długo otwartej123RF/PICSEL

Brud nie jest sprzymierzeńcem lodówki

Tym razem nie chodzi o ewentualne plamy, które mogą pojawić się na półkach wewnątrz lodówki, jeśli źle zabezpieczymy żywność. Spadek wydajności urządzenia często wynika z brudnego skraplacza, czyli elementu znajdującego się z tyłu. Od jego dobrego stanu zależy w znacznej mierze poprawne funkcjonowanie całego systemu chłodzącego.

Mimo że czyszczenie skraplacza lodówki zaleca się wykonywać raz w miesiącu, część ta jest notorycznie pomijana podczas porządków. Gromadzący się na nim kurz i tłuszcz może być z kolei odpowiedzią na pytanie: dlaczego lodówka słabo chłodzi?

Przed przystąpieniem do sprzątania, urządzenie odłącz z prądu. Jeśli będziesz robić to regularnie, wystarczy użyć do czyszczenia odkurzacza z końcówką w formie szczotki. Zawsze odkurzaj od góry do dołu. Finalnym etapem może być przetarcie skraplacza miękką i suchą ściereczką. Jeśli brud jest uporczywy, sięgnij po sprężone powietrze.

Przyjrzyj się drzwiczkom

Zawsze upewniaj się, że dokładnie zamykasz drzwiczki lodówki. Układaj produkty spożywcze w taki sposób, aby nie blokowały możliwości ich domknięcia. Inaczej zimne powietrze będzie "uciekać" z urządzenia, a ciepłe swobodnie do niego wpadać, co da poczucie, że lodówka nie chłodzi w wystarczający sposób.

Regularnie sprawdzaj stan uszczelek. W tym celu po zamknięciu lodówki przyłóż dłoń w okolice drzwiczek. Gdy poczujesz chłód, to jednoznaczny znak, że konieczna jest ich wymiana.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas