Zorganizuj swoją lodówkę - jedz zdrowiej i oszczędzaj żywność!
Artykuł sponsorowany
O tym, że przechowywanie żywności w niskiej temperaturze przedłuża jej przydatność do spożycia, wiedzą nawet przedszkolaki. Jednak schowanie pomidora i wędlin do lodówki to nie wszystko, co możesz zrobić dla zachowania dłuższej świeżości jedzenia. Sprawdź, jak optymalnie zorganizować przechowywanie żywności w lodówce.
Co przyda się przy okazji organizacji lodówki? Z pewnością warto wiedzieć jakie produkty preferują najniższe temperatury, a które z nich umieścimy na najwyższych półkach chłodziarki. Sporo dobrego dla wydłużenia świeżości mogą zrobić także plastikowe pojemniki na żywność. Wyjaśnimy zatem również jak przechowywanie jedzenia w pojemnikach wpływa na ich przydatność do spożycia. Dowiedz się także, jak układać produkty w lodówce tak, aby nie zapomnieć o nich i nie musieć ich potem wyrzucać.
Miejsce dla sera i wędliny, czyli gdzie przechowywać jedzenie w lodówce
Świadomy układ pojemników z żywnością czy po prostu produktów w lodówce ma dwa podstawowe cele. Pierwszym jest zachowanie jak najdłuższej świeżości oraz przydatności do spożycia. Marnowana żywność to globalny problem, z którym każdy z nas może podjąć walkę. Jedną z metod jest właśnie odpowiednie układanie produktów w lodówce, co wyjaśnimy szerzej w dalszej części. Drugi cel ma wymiar czysto praktyczny i również wiąże się z oszczędnością. Ustalenie jednej metody układania produktów spożywczych dla wszystkich domowników zapewni sprawne korzystanie z lodówki, co nie tylko pozwoli nie marnować jedzenia, ale także skróci czas szukania poszczególnych rzeczy w lodówce. To z kolei oznacza mniejsze zużycie energii elektrycznej i niższe rachunki za prąd.
Głównym czynnikiem, który wpływa na to, czy dany produkt powinniśmy położyć na górnej czy dolnej półce lodówki jest temperatura. Chociaż zazwyczaj ustawiamy termostat chłodziarki na określony poziom, wewnątrz urządzenia panuje spora rozbieżność między najchłodniejszym, a najcieplejszym miejscem. I to właśnie temperatura dyktuje nam segregację żywności oraz jej rozmieszczenie w lodówce. Warzywa, owoce, mięso czy nabiał mają inne potrzeby, jeśli chodzi o optymalne warunki przechowywania.
Ile stopni w lodówce?
W lodówce wyróżnić można przeważnie cztery strefy temperaturowe:
- Strefa Zero - część producentów lodówek zapewnia, że ich dolne szuflady gwarantują najniższą temperaturę, co z kolei w wielu przypadkach zapewnia najdłuższą świeżość dla żywności.
- Strefa 0-5°C - dolna część lodówki, w zależności od producenta zalicza się tu dolne szuflady lub po prostu najniższą półkę.
- Strefa 4-5°C - w centralnej części lodówki przeważnie utrzymuje się temperatura na poziomie 5°C, co dla sporej części produktów oznacza optymalne warunki przechowania.
- Strefa 6-8°C - zgodnie z zasadą, iż ciepłe powietrze jest lżejsze, najwyższych temperatur należy szukać na górnych półkach lodówki.
- Drzwi - to osobna strefa w lodówce, gdzie temperatura waha się od 8 do 18°C. Oznacza to, że nie każdy produkt, po który łatwo sięgnąć powinien się tam znajdować.
Jak układać żywność w lodówce?
Wiedząc już, czym różni się dolna strefa lodówki od górnej, możemy przejść do wskazówek, gdzie powinny znajdować się poszczególne grupy produktów. Zacznijmy od góry. W najcieplejszej części chłodziarki warto układać resztki przygotowanego już jedzenia. W ogólnym założeniu będzie to żywność, którą planujemy wykorzystać w perspektywie 1-2 dni. Produkty poddane obróbce termicznej nie wymagają niskiej temperatury, dlatego strefa 6-8°C będzie dla nich optymalna. Jednocześnie kiedy jesteśmy głodni, wystarczy zerknąć na najwyższą półkę, żeby szybko zdecydować o tym, jaki posiłek wybierzemy. Wyjątkiem będą zupy, które lepiej przechowywać w dolnej lub środkowej części chłodziarki.
W górnej części lodówki mogą być przechowywane także otwarte słoiki oraz konserwy. W przypadku tych drugich warto jednak po otwarciu przełożyć zawartość do pojemnika plastikowego, co szerzej wyjaśnimy w dalszej części artykułu. Do około 8°C można również schładzać wodę czy napoje (jeśli jednak jesteśmy wrażliwi na chłodne produkty do picia, lepszym miejscem będą drzwi lodówki).
Środkowa część lodówki powinna być zarezerwowana dla nabiału. Produkty mleczne często mają krótki termin ważności, zatem sięgamy po nie często. Środkowa półka jest nie tylko odpowiednia pod względem temperatury, ale również wygodna dla użytkowników. Dzięki temu nie tylko zapewnimy żywności odpowiednie warunki przechowywania, ale także zadbamy o to, żeby nie zapomnieć o produktach, które trzeba zjeść w pierwszej kolejności. W przypadku organizacji lodówki można kierować się podobną zasadą co przy organizacji stanów magazynowych w sklepach z żywnością, czyli FEFO (First Expired First Out, ang. "pierwsze traci ważność, pierwsze wychodzi"). Łatwiej wówczas zadbać o to, żeby nie marnować żywności i z racji umiejscowienia rzucającego się w oczy, częściej sięgać po produkty, które trzeba zjeść w pierwszej kolejności.
Dolna część lodówki zarezerwowana jest dla produktów, które wymagają najniższej temperatury, aby zachować świeżość. W szufladach bądź na najniższej półce przechowujemy więc mięso oraz ryby. Zaliczmy tu zarówno surowe produkty, jak i m.in. wędliny. Ważne jednak, aby skutecznie oddzielić te produkty od siebie. Tutaj kluczowe znaczenie będą miały pojemniki na żywność, nad którymi szerzej pochylimy się w dalszej części artykułu.
Wreszcie coraz więcej lodówek wyposażonych jest w tzw. Strefę Zero, gdzie panuje temperatura zbliżona do 0°C. Taka szuflada to idealne miejsce na przechowywanie warzyw oraz owoców, które w wyższych temperaturach szybko tracą jędrność oraz świeżość. Często dolna cześć lodówki podzielona jest na dwie szuflady. Jedną warto wówczas zarezerwować na warzywa i owoce, natomiast drugą na mięsa bądź rybę.
Dodatkowym, a przy okazji bardzo praktycznym miejscem w lodówce są półki i różnego rodzaju schowki na drzwiach. Warto jednak mieć świadomość, że tej części chłodziarki panuje najwyższa temperatura z racji otwierania urządzenia. Dlatego na drzwiach najlepiej przechowywać produkty, które nie wymagają intensywnego chłodzenia, jak np. jajka. W tym miejscu warto też przechowywać masło, ponieważ po wyjęciu z lodówki nie będzie ono bardzo twarde i niewygodne przy przygotowaniu kanapki. W niższej części drzwi lodówki można z kolei przechowywać sosy oraz dressingi, czyli m.in. musztardę, majonez czy ketchup.
Pojemniki na żywność, czyli temperatura to nie wszystko
Drugim po temperaturze "wrogiem" żywności jest powietrze. Przechowywane w szczelnych opakowaniach sery czy wędliny po rozerwaniu folii szybko tracą swój pierwotny wygląd, nawet jeśli schowamy je do lodówki. Pozbawiona szczelnego zamknięcia żywność szybko wysycha, przez co ser staje się twardy, a wędlina sucha i gumowata. Podobnie zachowa się prawie każda inna żywność. Pojemniki na żywność mogą uratować nas od wyrzucania wciąż dobrych do spożycia produktów.
Jak można przechowywać żywność? W restauracjach i różnego rodzaju lokalach znajdziemy głównie metalowe pojemniki, gdyż cechuje je wytrzymałość oraz łatwość czyszczenia. W codziennym użytku tego typu pojemniki na żywność bywają niepraktyczne, chociażby z tego powodu, że po zamknięciu nie możemy wygodniej podejrzeć, co znajduje się w środku. Alternatywą mogą być pojemniki szklane, które jednak poza względami estetycznymi nie mają wielu zalet. Są ciężkie i kruche, a po myciu często zostają na powierzchni smugi.
Dlatego większość osób, które przechowują w domu żywność albo zabierają posiłki do pracy, wybierają pojemniki plastikowe. Ich zalety to lekkość, łatwość czyszczenia, przezroczystość oraz możliwość szczelnego zamknięcia przy pomocy pokrywek z uszczelką. Jeśli zależy nam na odpowiednim przechowywaniu żywności, aby uniknąć jej marnowania, prawdopodobnie leży nam także na sercu ochrona środowiska. Czy zatem pojemniki plastikowe nie będą kłócić się z dążeniem do ograniczenia ilości plastiku w środowisku naturalnym? Niekoniecznie musi tak być, ponieważ coraz więcej producentów decyduje się na bardziej ekologiczne podejście do produkcji pojemników z tworzyw sztucznych.
Świetnym przykładem ekologicznego podejścia do produkcji wygodnych i bezpiecznych pojemników na żywność jest marka Rotho. Ta szwajcarska firma, która posiada fabryki także w Polsce, może pochwalić się tym, że aż 37% produktów Rotho pochodziło z recyklingu. Nie trudno się zatem dziwić, że praktyczne pojemniki na żywność tej marki dominują na rynkach szwajcarskim i niemieckim. Zresztą Rotho nie ogranicza się wyłącznie do pojemników na żywność. Firma produkuje także innego rodzaju opakowania premium, począwszy od koszy na śmieci, poprzez organizery do garderoby, pudełka do przechowywania, kuwety dla kotów po wanienki dla dzieci.
Znajomość sprawdzonej marki, która produkuje plastikowe pojemniki to jedno, ale warto też wiedzieć, jak ich używać. O ile bowiem zdecydowana większość dostępnych na rynku pojemników w różnych rozmiarach sprawdzi się do przechowywania żywności w lodówce, tak już jeśli chcemy wykorzystać plastikowe pojemniki w innych celach, najlepiej upewnić się, czy dany pojemnik na żywność jest odpowiedni. Co mamy na myśli? Często domowe jedzenie, którego resztki zostają nam po posiłku, odgrzewamy następnego dnia. Najszybszym sposobem na podgrzanie żywności jest kuchenka mikrofalowa. Zanim jednak bezrefleksyjnie przełożymy jedzenie z lodówki do kuchenki, koniecznie należy upewnić się, czy dany pojemnik na żywność można podgrzewać w ten sposób. W niektórych przypadkach jest to zabronione i może skutkować zniszczeniem pojemnika oraz jego zawartości. Czasami też możliwe jest podgrzewanie w mikrofalówce, ale przy zmniejszonej mocy urządzenia.
Jakie pojemniki do mrożenia?
Podobnie jest w przypadku pojemników, które można wkładać do zamrażarki. Tutaj warto sięgnąć np. po specjalną kolekcję pojemników Rotho, które nie tylko zapewnią bezpieczne mrożenie żywności, ale także ułatwią organizację zamrażarki.
Informacji o tym, czy nasze pojemniki na żywność mogą być mrożone lub podgrzewane w kuchence mikrofalowej znajdziesz na spodzie pojemnika. Tam umieszczone są specjalne symbole, które informują o przeznaczeniu danego pojemnika.
Pojemniki plastikowe - jaką żywność należy pakować?
Wspomnieliśmy już o aspekcie zachowania świeżości, ale żywność warto umieszczać w pojemnikach także z innych względów. Jednym z nich jest chociażby zapach. Na pierwszy plan wybijają się oczywiście ryby, których aromat bywa wyjątkowo intensywny. Wówczas szczelne zamknięcie dań nie tylko pozwoli zachować ich aromat, ale również uchroni nasiąknięcie zapachem ryby przez inne produkty. Chyba nikt nie chciałby, żeby przechowywane w lodówce ciasto przesiąkło zapachem wigilijnego karpia.
Kolejny aspekt to nasze zdrowie. Co prawda konserwy i opakowania do dań na wynos są dostosowane do przechowywania żywności, jednak jeśli po zamówieniu do domu obiadu z restauracji zostanie nam coś na potem, najlepiej przełożyć resztki do pojemnika. Podobnie jest z konserwami. Otóż po otwarciu szczelnej puszki mogą zajść reakcje chemiczne, które z kolei mogą doprowadzić do uwalniania się szkodliwych substancji. Dlatego takie produkty jak mielonka czy paprykarz warto w domu przełożyć do osobnego pojemnika, dzięki czemu produkt zachowa swój smak, a jednocześnie będzie bezpieczne dla domowników.
Na koniec wyjdźmy na chwilę z lodówki i skupmy się na przechowywaniu innych produktów, które również warto zapakować w pojemniki na żywność. Pojemniki plastikowe mogą być pomocne m.in. w przypadku wszelkiego rodzaju produktów sypkich, jak mąka, cukier czy płatki owsiane. Ich wspólnym mianownikiem jest fakt, że tracą swoją świeżość po kontakcie z wilgocią. Pojemniki plastikowe są przeważnie wyposażone w uszczelki, dzięki czemu żywność jest skutecznie izolowana od niekorzystnej wilgoci. A o tę w kuchni nietrudno. Dlatego przesypywanie po otwarciu do pojemników powinno być w domu rutyną.
Właściwy układ żywności w lodówce, odpowiednie pojemniki na żywność czy wreszcie pamiętanie o wybieraniu w pierwszej kolejności produktów z najkrótszym terminem ważności to ważne zasady, które pomogą w gospodarowaniu żywnością oraz zminimalizowaniu zjawiska marnotrawienia jej. Znajdź pojemniki na żywność dla siebie i ciesz się świeższym jedzeniem na co dzień.
Artykuł sponsorowany