Zorganizuj swoją lodówkę - jedz zdrowiej i oszczędzaj żywność!

Artykuł sponsorowany

article cover
materiały promocyjne

Miejsce dla sera i wędliny, czyli gdzie przechowywać jedzenie w lodówce

Ile stopni w lodówce?

  • Strefa Zero - część producentów lodówek zapewnia, że ich dolne szuflady gwarantują najniższą temperaturę, co z kolei w wielu przypadkach zapewnia najdłuższą świeżość dla żywności.
  • Strefa 0-5°C - dolna część lodówki, w zależności od producenta zalicza się tu dolne szuflady lub po prostu najniższą półkę.
  • Strefa 4-5°C - w centralnej części lodówki przeważnie utrzymuje się temperatura na poziomie 5°C, co dla sporej części produktów oznacza optymalne warunki przechowania.
  • Strefa 6-8°C - zgodnie z zasadą, iż ciepłe powietrze jest lżejsze, najwyższych temperatur należy szukać na górnych półkach lodówki.
  • Drzwi - to osobna strefa w lodówce, gdzie temperatura waha się od 8 do 18°C. Oznacza to, że nie każdy produkt, po który łatwo sięgnąć powinien się tam znajdować.
materiały promocyjne

Jak układać żywność w lodówce?

materiały promocyjne

Pojemniki na żywność, czyli temperatura to nie wszystko

materiały promocyjne
materiały promocyjne

Jakie pojemniki do mrożenia?

Pojemniki plastikowe - jaką żywność należy pakować?

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?