Thermomix może zrobić krzywdę? Producent ostrzega

Thermomix w krótkim czasie zyskał popularność i zaczął pojawiać się w wielu kuchniach. Nie brakuje osób, które są z niego zadowolone, ale producent urządzenia właśnie postanowił wydać ostrzeżenie. Jak się okazuje, komunikat dotyczący bezpieczeństwa użytkowników został wydany ze względu na zaobserwowane sytuacje, które mogą prowadzić do oparzeń.

Producent dostrzegł pewne problemy związane z korzystaniem z Thermomixa
Producent dostrzegł pewne problemy związane z korzystaniem z ThermomixaFacebook123RF/PICSEL

Producent Thermomixa ostrzega użytkowników

Thermomix cieszy się popularnością niemal na całym świecie. Przez lata sprzedano miliony urządzeń i wiele osób doceniło jego możliwości. Producent dostrzegł jednak pewne problemy związane z korzystaniem z Thermomixa.

"Zaobserwowaliśmy na rynku kilka przypadków, w których pojawił się problem podczas korzystania z urządzenia Thermomix. Dlatego 23 sierpnia 2022 r. postanowiliśmy wydać - jako działanie zapobiegawcze - dobrowolne ostrzeżenie dotyczące tego problemu, który mógłby potencjalnie wystąpić" -  czytamy na oficjalnej stronie producenta urządzenia Vorwerk.

Problemy z Thermomixem. Producent wydał oświadczenie

W komunikacie przedstawiono, kiedy może dojść do niebezpiecznych problemów i jak ich unikać. Producent poinformował o sytuacji, gdy do Thermomixa TM6 jest włożona standardowa miarka. Jej konstrukcja umożliwia, by podczas gotowania lub duszenia z naczynia wydostawała się wystarczająca ilość pary.

Podkreślono, że może jednak dojść do sytuacji, w której składniki podniosą się pod wierzch i odetną parze drogę wyjścia. "W rezultacie, w niezwykle rzadkich przypadkach w naczyniu miksującym podczas gotowania lub duszenia (albo podgrzewania w temperaturze 95°C i wyższej) może wzrosnąć ciśnienie, co z kolei może doprowadzić do nagłego i niekontrolowanego wycieku gorącej potrawy, który w pojedynczych przypadkach może spowodować oparzenia" - podał producent.

Poza tym zaznaczono, że ryzyko przelania lub niekontrolowanego wypryśnięcia składników zwiększa się w momencie przekroczenia dopuszczalnego poziomu napełnienia naczynia.

Producent znalazł rozwiązanie

Producent radzi, by podczas gotowania w temperaturze 95°C lub wyższej używać koszyczka, a nie miarki TM6. Dzięki niemu para będzie mogła wydostać się z naczynia, a potrawa nie rozpryśnie. "Jest to proste, lecz niezbędne działanie, które praktycznie nie będzie mieć żadnego wpływu na doświadczenie kulinarne, a które może zapobiec wystąpieniu potencjalnego problemu" - czytamy w oświadczeniu.

Ponadto podkreślono, by unikać przepełnienia naczynia miksującego, a zupy, potrawy duszone i dżemy gotować w temperaturze nie wyższej niż 100°C. W przypadku, gdy przepis wymaga większej temperatury, konieczne będzie zastosowanie przystawki Varoma.

***

Zobacz także: 

Czego lepiej nie łączyć z mlekiem? Bawarka to jeden z mitówInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas