Reklama

Mazurek szlachecki

Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej; 1,5 kostki masła; 0,5 szklanki cukru; 5 jaj; 19 dkg migdałów; sól; 1/3 olejku cytrynowego; jajo do smarowania. Glazura cukrowa: 3 łyżki cukru pudru; 2 łyżki wody; 2 łyżeczki kwasku cytrynowego.

Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej; 1,5 kostki masła; 0,5 szklanki cukru; 5 jaj; 19 dkg migdałów; sól; 1/3 olejku cytrynowego; jajo do smarowania.
Glazura cukrowa: 3 łyżki cukru pudru; 2 łyżki wody; 2 łyżeczki kwasku cytrynowego.

Masło utrzyj z cukrem. Dodaj posiekane migdały, 4 przetarte, ugotowane żółtka i surowe żółtko, wymieszaj. Dodaj mąkę, sól, olejek, wyrób ciasto. Odstaw na 30 minut. Odłóż 1/3 ciasta, resztę rozwałkuj. Z 1/3 ciasta uformuj wałeczki. Ułóż z nich kratkę na cieście. Posmaruj jajkiem. Piecz 30 min. w temperaturze 160 st. C. Mazurek polej glazurą.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy