Reklama

Pitta - "kieszeń chlebowa"

Pitta - kulinarne wspomnienie wakacji za granicą jest już do kupienia w Polsce. Można z niej przyrządzić ulubione potrawy, albo wymyślić całkiem nowe.

Pitta to płaski chleb w formie placków, pochodzenia greckiego, oryginalnie używane przez kraje basenu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu: Grecję, Turcję, Izrael, Syrię. Posmakowała też mieszkańcom krajów zachodnich, gdzie nazywana jest "pocket bread" - kieszenią chlebową. W Polsce znalazła się dzięki producentowi - firmie Quality Goods.

Fenomen popularnosci pitty można łatwo wytłumaczyć. Jako jedyny chleb na świecie po podgrzaniu placka w tosterze, mikrofalówce, na grillu lub w opiekaczu tworzy się koperta. Do tak uformowanej pitty można nałożyć dowolne nadzienie: od sera żółtego, wędliny, ryb, warzyw, jajecznicy do czekolady czy bananów.

Reklama

Wystarczy ją lekko skropić wodą, włożyć do tostera lub mikrofali (15-20 sek.), aby lekko napuchła, po podgrzaniu odciąć kawałek i nałożyć nadzienie. Można ją podgrzać ponownie uzyskując efekt ciepłej skórki chlebowej z dowolnym nadzieniem.

Pitta z bryzolem drobiowym

Ilość porcji: 4. Składniki: bryzol drobiowy (4 szt.), kapusta pekińska, papryka czerwona, majonez, ketchup, ser żółty.

Przygotowanie: pittę skropić wodą, podgrzać, tak aby można było ją otworzyć. Następnie wypełnić ją kawałkami upieczonego brizola, plasterkiem sera żółtego, pokrojoną kapustą pekińską, papryką czerwoną i majonezem. Całość wsadzić do rozgrzanego piekarnika na około 4-5 min. Tak chrupiącą i rozgrzaną pittę podawać polaną ketchupem.

Pitta z mięsem mielonym

Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowe), 1 cebula, przyprawy do smaku: papryka, chili, oregano, pieprz, rozmaryn, 200 ml wody, sałata pekińska. Sos: 5 łyżek stołowych majonezu, 4 łyżki stołowe jogurtu naturalnego, sos do sałatek (czosnkowy do majonezu), 1 zmiażdżony ząbek czosnku, przyprawy do smaku: pieprz, słodka papryka.

Sposób przyrządzenia: cebulę pokroić w kostkę i przyrumienić na żółty kolor, dodać mięso i podsmażyć. Odlać zbędny tłuszcz, dodać przyprawy i wlać wodę, podsmażyć do wyparowania. W miseczce dodać wszystkie składniki sosu dobrze rozetrzeć przełożyć do sosjerki.

Sałatę posiekać w cienkie paski, rozgrzać pittę zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie wypełniać warstwowo - raz mięso, sos, sałata i znów mięso, sos, sałata.

Pitta hawajska

Składniki: 1 pitta, 2 krążki ananasa z puszki, 2 plasterki twardego sera,

2 plasterki szynki, sos pomidorowy (ketchup).

Sposób przygotowania: Pittę rozgrzać, przekroić i obie połówki posmarować sosem pomidorowym. Następnie ułożyć kolejno szynkę, ananasa i ser. Całość opiekać w piekarniku przez ok. 2 min.

Pitta z fasolą

Ilość porcji: 8; czas przyrządzania ok. 20 min, czas pieczenia ok. 10 min. Składniki: 1 łyżeczka oleju z oliwek, 1 mała filiżanka gotowanej fasoli, 1 filiżanka świeżej fasoli, 1 cebula, ziarna słonecznika dla smaku, kilka pieczarek, czarne lub zielone oliwki, brukselki, pokrojona lub starta marchewka, pokrojony seler, 1 łyżeczki żeń-szenia, sól, pieprz, 8 pszennych pitt (mogą być krojone w ćwiartki), ser żółty, 1 filiżanka świeżego pokrojonego szczypiorku, sos kwaśny.

Sposób przyrządzania: podgrzać oliwę w dużym rondlu, dodać brukselkę i pieczarki, dusić ok. 3 minut. Zredukować ogień do minimum, dodać startą marchewkę, seler, żeń-szeń, sól i pieprz. Gotować jeszcze kilka minut, aby składniki zmieszały się. Marchewka i seler powinny pozostać kruche. Dodać ziarna słonecznika i fasolę i gotuj jeszcze przez chwilę. W międzyczasie przekroić pittę, włożyć kilka plasterków ulubionego sera żółtego, całość wsadzić do tostera lub mikrofalówki na ok. 30 sek. (lub do momentu gdy ser zacznie się rozpuszczać). Włożyć nadzienie do pitty, dodać sos i szczypiorek.

Pitta truskawkowa

Ilość porcji: 6. Składniki: 450g truskawek, 3 banany, 2 tabliczki czekolady, 900 ml bitej śmietany.

Sposób przygotowania: pokroić truskawki i banany, rozpuścić czekoladę w misce umieszczonej nad rondlem z gorącą wodą, ubić śmietanę, a potem wypełnić kieszeń pitty truskawkami, czekoladą i śmietaną.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso | papryka | sałata | seler | chleb | przyprawy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy