5 wielkanocnych klasyków, bez których trudno wyobrazić sobie święta

Artykuł sponsorowany

Kiedy zbliżają się święta Wielkanocne, polskie stoły zapełniają się tradycyjnymi potrawami, a w powietrzu zaczynają unosić się pyszne aromaty. To czas, w którym bez względu na region czy osobiste upodobania, przygotowuje się ulubione potrawy, bez których nasze święta nie byłyby kompletne. Poznaj 5 klasycznych potraw wielkanocnych, których nie może zabraknąć na świątecznym stole!

Jajka to nieodłączny element wielkanocnego stołu / autor: Agata
Jajka to nieodłączny element wielkanocnego stołu / autor: Agata Adobe Stock

Świąteczne zupy na zakwasie, czyli żurek i barszcz

Początek wielkanocnego obiadu to zazwyczaj żurek lub barszcz biały, które potrafią wywołać niezłą kłótnię, podobną do tej związanej z obecnością rodzynek w serniku. Barszcz wielkanocny przygotowywany na pszennym zakwasie cieszy się największą popularności w południowo-wschodniej i wschodniej części Polski natomiast żurkiem raczą się mieszkańcy zachodniej części (w szczególności Pomorza).

W regionie kieleckim do barszczu białego dodaje się także kiszoną kapustę. Żurek na zakwasie z kolei znany jest z efektownej formy podania w chlebie oraz bardziej intensywnego smaku, który spowodowany jest dodatkiem żytniego zakwasu. W tej zupie tradycyjnie pływać powinny ziemniaki i biała kiełbasa, ale w niektórych domach spotkać można także wersję z dodatkiem grzybów leśnych lub pieczarek.

Jajka na wszystkie sposoby

Jajka to nieodłączny element wielkanocnego stołu zarówno w trakcie śniadania, jak i obiadu. Ten element zawsze pojawia się na stołach nie tylko z powodu pysznego smaku, ale także symbolicznego znaczenia. Jajka pojawiają się zatem w wielu odsłonach — ugotowanych na miękko, w formie pisanek, a także w wersji faszerowanej czy sałatkowej.

Jedną z najczęściej serwowanych jajecznych odsłon jest rzecz jasna wersja faszerowana. Jajka faszerowane to prawdziwa paleta barw i smaków — od tradycyjnych farszy pieczarkowych czy chrzanowych po nowoczesne nadzienia z tuńczyka, łososia i szpinaku, tutaj fantazja nie zna granic. Wielkanocne jajka stają się też prawdziwym dziełem sztuki kulinarnego zdobienia, prezentując się w formie brokułów z prażonym słonecznikiem czy leśnych grzybków i innych nietypowych odsłon.

Sałatka jarzynowa — królowa wszystkich świąt

Sałatka jarzynowa jest zawsze obecna na świątecznym stole, niezależnie od okazji. Nie może zabraknąć jej także podczas świąt Wielkanocnych! Skomponowana z różnorodnych warzyw: gotowanych ziemniaków, kiszonego ogórka, jajek i domowego majonezu sałatka jest nie tylko dodatkiem do innych dań, ale stanowi pełnoprawny element świątecznego jadłospisu tak jak inne, bardziej treściwe potrawy wielkanocne.

Sałatka jarzynowa zrobiona na domowym majonezie, z dodatkiem jogurtu i musztardy, stanowi doskonałą przeciwwagę dla cięższych dań mięsnych. Jej kolorowy wygląd wprowadza na świąteczny stół nieco orzeźwienia i radości. Ta potrawa jest kochana, niezależnie od pokolenia — jedzą ją dosłownie wszyscy, dlatego nie może zabraknąć jej na wielkanocnym stole.

Bigos — kapuściany rarytas

Miłośnicy mięsnych smaków na pewno docenią bigos, który idealnie wpisuje się w tradycję Wielkanocy i syto przystrojonego stołu. Cała magia bigosu polega na duszeniu mięsa z kapustą kiszoną i różnymi dodatkami we własnym sosie. Długi czas duszenia sprawia, że smaki się przenikają, tworząc intensywny i aromatyczny specjał. W każdym domu pomysły na obiad wielkanocny z bigosem w tle wyglądają nieco inaczej — niektórzy serwują go z ziemniakami, inni z dodatkiem chleba.

Receptura na bigos może mocno się różnić, gdyż przybiera ona różnorodne oblicza, w zależności od regionu Polski. W Małopolsce bigos często nosi miano "szwedzkiego" i przyrządza się go z dodatkiem grzybów, suszonych śliwek oraz pieczarek. Na Śląsku serwuje się wersję z chlebem i pieczarkami, a na Mazowszu podaje się bigos "kurpiowski", który przygotowuje się ze świeżej kapusty, boczku oraz przypraw, nadających mu charakterystyczny, głęboki smak.

Babka wielkanocna — puszysta i wilgotna

Babka wielkanocna, uważana za nieodzowny element świątecznego stołu, to klasyka polskiej tradycji cukierniczej, znana także za granicą. To wilgotne, puszyste ciasto z nutą wanilii, upieczone z dbałością o każdy detal zachwyca swoją lekkością. Poza pysznym smakiem babka to także niezwykle urokliwy element dekoracji stołu.

Babka wielkanocna ma swoje regionalne warianty, z różnymi dodatkami, takimi jak rodzynki, kandyzowane owoce czy różnorodne polewy np. z czekolady. Ten słodki deser posiada także pewną symbolikę, która znana jest jeszcze od czasów pogańskich — otóż babka to symbol płodności i obfitości, dlatego warto umieścić ją na świątecznym stole.

Wielkanoc to czas, gdy tradycja spotyka się z nowoczesnością na talerzu. Klasyczne smaki, które kształtowały naszą wyobraźnię od dziecięcych lat, dziś chętnie przedstawia się w bardziej współczesnej i mniej tradycyjnej formie. I w każdej odsłonie smakują wybornie!

Artykuł sponsorowany

.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas