Szkolne śniadanie, które daje moc!

O tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia – wiedzą duzi i mali. Jednak w szczególności musimy dbać o poranne posiłki najmłodszych. Dlaczego tak ważne jest, aby to właśnie dzieci nie wychodziły z domu bez śniadania?

Zgodnie z pierwszą z 12 zasad zdrowego odżywiania, opracowanych przez Instytut Matki i Dziecka dla programu Śniadanie Daje Moc, która brzmi "Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem", poranne posiłki dostarczają energię na drogę do szkoły i kilka pierwszych lekcji. Uczniowie, którzy nie jedzą śniadań czują się zmęczeni, ospali, nie mają ochoty się uczyć i bawić. Często można zauważyć u nich zaburzenia pracy przewodu pokarmowego, np. bóle brzucha. Aby temu zapobiec oraz aby uczucie głodu nie przeszkadzało w dalszej nauce, niezbędne jest zjedzenie pierwszego oraz drugiego śniadania. Wskazane jest, aby posiłki były przynoszone z domu, a nie kupowane w sklepiku. Rodzice mają wtedy pewność, że dziecko zjadło pożywną przekąskę z warzywami lub owocami, a nie słodycze.

A Ty jakie drugie śniadanie pakujesz do plecaka swojego dziecka? Jeśli zawsze jest to kanapka, to warto to zmienić i przygotować śniadaniowy placuszek z chlebków pita. Jest to proste, a na pewno posmakuje nawet największym niejadkom. Chlebki pita można kupić w sklepie lub przygotować samemu. Jak to zrobić?

Potrzebne będą:

  • Ok. 2 szklanek mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Ok. 120-150 ml oliwy
  • Ok. 120 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka suchych drożdży

Gdy już wszystkie składniki mamy przygotowane, na początku należy przesiać mąkę z solą, dodać drożdże, cukier, oliwę i wodę. Wyrabiamy ciasto, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję, a w razie potrzeby możemy dodać wody. Dobrze wyrobione ciasto należy odstawić pod przykryciem na 1-2 h.Następnie formujemy placuszki, a ich wielkość i grubość zależy od upodobań naszych dzieci. Przygotowane placuszki układamy na blasze i przez ok. 10-15 minut pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Po tym czasie wyciągamy placuszki i pozostawiamy, aż wystygną. Następnie delikatnie przecinamy chlebek na dwie warstwy, tworząc w ten sposób kieszonkę.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie nadzienia, którym wypełnimy śniadaniowe placuszki. Tu może ponieść nas fantazja, ale wszystko zależy od tego, co nasze pociechy lubią najbardziej. Może to być pomidor, ogórek, wędlina, ser, różnego rodzaju pasty kanapkowe. Ważne, aby nadzienie także było zdrowe i pełnowartościowe. Tak przygotowane drugie śniadanie dziecko zje ze smakiem i doda mu ono energii do nauki i zabawy.

Więcej śniadaniowych inspiracji możesz znaleźć na stronie internetowej programu Śniadanie Daje Moc, który od 2011 roku realizowany jest w klasach 0-3 szkół podstawowych w całej Polsce. W IV edycji programu wzięło udział ponad 7000 szkół podstawowych z całej Polski! Organizatorem programu jest Partnerstwo dla Zdrowia, czyli koalicja firm: Danone, Lubella, Biedronka oraz Instytutu Matki i Dziecka, która od 2006 roku przeciwdziała niedożywieniu dzieci w Polsce oraz propaguje wśród najmłodszych zdrowe nawyki żywieniowe.

Wraz z początkiem roku szkolnego rozpoczęła V edycja programu edukacyjnego Śniadanie Daje Moc. W roku szkolnym 2015/2016 na uczniów i nauczycieli czekają:

  • pasjonujące i interaktywne lekcje o zdrowym odżywianiu
  • wyjątkowe wydarzenia w szkołach: Dzień Śniadanie Daje Moc i bicie Rekordu Guinnessa
  • konkursy z atrakcyjnymi nagrodami.


Wejdź na stronę: www.sniadaniedajemoc.pl i sprawdź, czy szkoła Twojego dziecka zgłosiła się do programu.

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje