Przysmaki z ziemniaka
Uważasz kartofle za mało wartościowe? Odkryj je na nowo i razem z nami przygotuj sycące smakołyki dla smyka.
Są jednocześnie popularne i niedoceniane. Uważa się je za "zapychacz", niemal bez wartości odżywczej. A niesłusznie, bo w ziemniakach nie brak cennych soli mineralnych (np. wapnia, potasu, magnezu, żelaza), a także błonnika oraz witamin (np. C, K, z grupy B). Ziemniaki są też delikatne w smaku, lekkostrawne i nie mają właściwości uczulających. Właśnie ze względu na te cechy, mogą się pojawić w diecie dziecka już w 5.-6. miesiącu życia. Podane z kleikiem ryżowym lub kaszką kukurydzianą z pewnością posmakują smykowi. Ziemniaki można przyrządzać na wiele sposobów. Najmłodszym warto zaproponować aksamitne purée lub pyszną zupkę- -krem, dwulatkowi kopytka lub zapiekankę, a starszemu brzdącowi pieczone ziemniaczki lub sałatkę warzywną. Oto nasze przepisy na ziemniaczane pyszności.
Składniki:
nieduży ziemniak
ok. 60 ml mleka modyfikowanego
Przygotowanie: Umyj dokładnie ziemniak i ugotuj go w nieosolonej wodzie. Po ostudzeniu obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Przygotuj 60 ml mleka modyfikowanego, które pije dziecko. Do pojemnika włóż kawałki ziemniaka, zalej je mlekiem i zmiksuj na gładką papkę. Podaj zaraz po przyrządzeniu.
Składniki:
2 małe ziemniaki
1 mała marchewka
1/2 pietruszki
szklanka wody
1 jajko
łyżeczka oliwy lub oleju roślinnego
Przygotowanie: Wyszoruj dokładnie warzywa, obierz je, umyj i pokrój na kawałki. Włóż je do rondelka, zalej wodą i gotuj pod przykryciem, aż będą miękkie. Ugotuj jajko i po przestudzeniu oddziel białko od żółtka. Przekrój żółtko na pół i jedną część dodaj do ugotowanych warzyw. Zmiksuj całość na gładką papkę lub przetrzyj składniki przez sitko. Przed podaniem dodaj do zupki oliwę z oliwek.
Składniki:
3 nieduże ziemniaki
10 dag twarożku
4 rzodkiewki
koperek
sól
Przygotowanie: Umyj dokładnie ziemniaki, osusz je papierowym ręcznikiem, owiń w aluminiową folię i upiecz w piekarniku. Dwie umyte rzodkiewki pokrój w drobną kostkę. Opłucz koperek, osusz go i posiekaj. Wymieszaj warzywa i koperek z twarożkiem. Do smaku dopraw solą. Upieczone ziemniaki wyjmij z folii, a kiedy przestygną, przekrój je na pół. Na każdą połówkę ziemniaka nałóż łyżkę masy twarogowej. Pokrój pozostałe rzodkiewki na plasterki i udekoruj nimi potrawę.
Składniki:
50 dag ziemniaków
całe jajko
1,5-2 łyżki mąki ziemniaczanej
15 dag mąki pszennej
sól
Przygotowanie: Wyszoruj ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. Kiedy nieco przestygną, obierz je, a następnie zmiel w maszynce. Sparz jajko wrzątkiem. Do przetartych ziemniaków dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko. Wyrób całość na gładkie ciasto. Uformuj z niego długi wałek o grubości ok. 1,5 cm, lekko go spłaszcz i pokrój ukośnie na półtoracentymetrowe kawałki. Zagotuj garnek wody i lekko ją posól. Włóż kopytka do wrzątku, delikatnie je zamieszaj i gotuj, aż wypłyną.
Składniki:
1,5 szklanki ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
1,5 szklanki ugotowanej i rozgniecionej widelcem marchwi
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
Do panierowania:
jajko
3 łyżki mąki
3 łyżki bułki tartej
olej do smażenia
Przygotowanie: Do miski włóż marchew i ziemniaki, wbij jajka, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszaj składniki. Dopraw je masę solą i pieprzem. Uformuj miniplacuszki. Obtaczaj je w mące, jajku i bułce tartej. Ułóż na blasze wysmarowanej tłuszczem. Piecz w piekarniku w 180°C. Placki można również usmażyć na oleju.
Składniki:
40 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
40 dag bananów
4 łyżki masła
4 łyżki cukru
1/2 szklanki soku z pomarańczy
3 łyżki rodzynek
sól
Przygotowanie: Obierz ziemniaki i banany. Pokrój je w plasterki. Sparz rodzynki wrzątkiem. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Układaj w nim na przemian ziemniaki i banany (na górze powinny być banany). Każdą warstwę polewaj masłem (stopionym wcześniej w rondelku) i posypuj cukrem. Całość udekoruj rodzynkami, następnie polej sokiem pomarańczowym i resztą masła. Nagrzej piekarnik do 180°C i zapiekaj potrawę pod przykryciem przez 30-40 minut.