Reklama

Reklama

Barszcz kresowy

Marzanna utopiona, ale chłody wciąż trzymają mocno? Przygotowując się do wiosny warto wzpomóc organizm pieczonym burakiem. Barszcz z dodatkiem fasoli rozgrzewa i wzmacnia.

Czas przyrządzenia: 1-1,5 godziny

Składniki

  • 3-4 duże buraki
  • 2 ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • czosnek
  • marchewka
  • puszka białej fasoli
  • puszka czerwonej fasoli
  • fasolka szparagowa (może być mrożona)
  • ziele angielskie
  • liść alurowy
  • papryka wędzona
  • sól pieprz

Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i zapiekaj przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Bulion wlej go dużego garnka, gotuj wolno na małym ogniu. 

Trzy rodzaje fasolek wrzuć do rozgrzanego rondla z dodatkiem warzyw i podsmaż. Gdy zaczną intensywnie pachnieć, dodaj je do bulionu. Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do zupy,  czosnek wrzuć w całych ząbkach. Gdy buraki puszczą sok, wyjmij je z piekarnika, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do bulionu.

Gotuj całość do miękkości. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany i świeżą natką pietruszki.

***

zobacz także:

Reklama

Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program





INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje