Barszcz kresowy
Marzanna utopiona, ale chłody wciąż trzymają mocno? Przygotowując się do wiosny warto wzpomóc organizm pieczonym burakiem. Barszcz z dodatkiem fasoli rozgrzewa i wzmacnia.
Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i zapiekaj przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Bulion wlej go dużego garnka, gotuj wolno na małym ogniu.
Trzy rodzaje fasolek wrzuć do rozgrzanego rondla z dodatkiem warzyw i podsmaż. Gdy zaczną intensywnie pachnieć, dodaj je do bulionu. Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do zupy, czosnek wrzuć w całych ząbkach. Gdy buraki puszczą sok, wyjmij je z piekarnika, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do bulionu.
Gotuj całość do miękkości. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany i świeżą natką pietruszki.
***
zobacz także: