Barszcz kresowy

Marzanna utopiona, ale chłody wciąż trzymają mocno? Przygotowując się do wiosny warto wzpomóc organizm pieczonym burakiem. Barszcz z dodatkiem fasoli rozgrzewa i wzmacnia.

Barszcz kresowy lub po ukraińsku z dodatkiem fasoli
Barszcz kresowy lub po ukraińsku z dodatkiem fasoli123RF/PICSEL

Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i zapiekaj przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Bulion wlej go dużego garnka, gotuj wolno na małym ogniu. 

Trzy rodzaje fasolek wrzuć do rozgrzanego rondla z dodatkiem warzyw i podsmaż. Gdy zaczną intensywnie pachnieć, dodaj je do bulionu. Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do zupy,  czosnek wrzuć w całych ząbkach. Gdy buraki puszczą sok, wyjmij je z piekarnika, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do bulionu.

Gotuj całość do miękkości. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany i świeżą natką pietruszki.

***

zobacz także:

"Ewa gotuje": Gęsie nóżki confit z modrą kapustą oraz kaszotto gryczane z topinamburemPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas