Barszczyk z młodych buraczków z jajkiem
Sycąca i lekka na lato.
Składniki:
- 4 skrzydełka kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- po kawałku pora i selera
- 1 cebula
- 2 pęczki botwiny z większymi buraczkami
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 źdźbła szczypiorku
- po 2 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka octu
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka majeranku
- kurkuma
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
1. Por oczyść, marchewkę, pietruszkę, seler oraz cebulę obierz. Warzywa umyj i włóż do garnka, dołóż skrzydełka. Dodaj liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Dolej 2 litry wody. Doprowadź do wrzenia. Usuń pianę, która powstanie na wywarze. Gotuj dalej ok. 45 minut. Kiedy mięso ze skrzydełek jest miękkie, wyjmij je.
2. Wywar przecedź. Marchewkę z wywaru pokrój w plasterki. Buraczki obierz, pokrój w słupki. Liście z botwinki grubo posiekaj. Marchewkę, buraczki i botwinę wrzuć do wywaru. Przypraw solą, pieprzem, cukrem, octem, majerankiem oraz kurkumą.
3. Barszczyk gotuj ok. 10 minut, aż buraczki będą miękkie. Zabielaj śmietaną. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo. Dekoruj posiekaną natką i szczypiorkiem.