Reklama

Reklama

Barszczyk z młodych buraczków z jajkiem

Sycąca i lekka na lato.

Składniki:

  • 4 skrzydełka kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • po kawałku pora i selera
  • 1 cebula
  • 2 pęczki botwiny z większymi buraczkami
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 źdźbła szczypiorku
  • po 2 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • kurkuma
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

1. Por oczyść, marchewkę, pietruszkę, seler oraz cebulę obierz. Warzywa umyj i włóż do garnka, dołóż skrzydełka. Dodaj liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Dolej 2 litry wody. Doprowadź do wrzenia. Usuń pianę, która powstanie na wywarze. Gotuj dalej ok. 45 minut. Kiedy mięso ze skrzydełek jest miękkie, wyjmij je.

Reklama

2. Wywar przecedź. Marchewkę z wywaru pokrój w plasterki. Buraczki obierz, pokrój w słupki. Liście z botwinki grubo posiekaj. Marchewkę, buraczki i botwinę wrzuć do wywaru. Przypraw solą, pieprzem, cukrem, octem, majerankiem oraz kurkumą.

3. Barszczyk gotuj ok. 10 minut, aż buraczki będą miękkie. Zabielaj śmietaną. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo. Dekoruj posiekaną natką i szczypiorkiem.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje