Brokułowa z fetą

Zdrowe brokuły w duecie z fetą.

Zupa brokułowa - prawdziwa witaminowa bomba
Zupa brokułowa - prawdziwa witaminowa bomba123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 400 ml mleka
  • 10 dag sera typu feta
  • mała bagietka
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek świeżego majeranku

Przygotowanie:

1. Brokuł oczyść, podziel na różyczki. Odetnij stwardniałe końcówki łodyżek. Obierz i drobno posiekaj cebulę. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę, przesmaż.

2. Dodaj rozdrobnione różyczki brokułu. Wlej bulion warzywny (może być z kostki). Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem około 10 minut.

3. W tym czasie oczyść starannie i pokrój w kosteczkę marchewki. Ziemniaki obierz, również drobno pokrój. Wrzuć razem z marchewką do gotującej się zupy. Dodaj otarty z łodyg majeranek. Gotuj razem jeszcze 10 minut.

4. Do zupy wlej mleko. Zdejmij z ognia, zmiksuj na krem (część warzyw wyjmij i odłóż do dekoracji). Ser feta pokrój w kosteczkę. Wrzuć do zupy. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Bagietkę pokrój w plasterki, zrumień na suchej patelni lub opiecz w tosterze. Podawaj do zupy. Danie udekoruj odłożonymi warzywami.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas