Brokułowa z fetą
Zdrowe brokuły w duecie z fetą.
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 duża cebula
- 2-3 łyżki oliwy
- 600 ml bulionu warzywnego
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 400 ml mleka
- 10 dag sera typu feta
- mała bagietka
- sól, pieprz
- kilka gałązek świeżego majeranku
Przygotowanie:
1. Brokuł oczyść, podziel na różyczki. Odetnij stwardniałe końcówki łodyżek. Obierz i drobno posiekaj cebulę. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę, przesmaż.
2. Dodaj rozdrobnione różyczki brokułu. Wlej bulion warzywny (może być z kostki). Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem około 10 minut.
3. W tym czasie oczyść starannie i pokrój w kosteczkę marchewki. Ziemniaki obierz, również drobno pokrój. Wrzuć razem z marchewką do gotującej się zupy. Dodaj otarty z łodyg majeranek. Gotuj razem jeszcze 10 minut.
4. Do zupy wlej mleko. Zdejmij z ognia, zmiksuj na krem (część warzyw wyjmij i odłóż do dekoracji). Ser feta pokrój w kosteczkę. Wrzuć do zupy. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Bagietkę pokrój w plasterki, zrumień na suchej patelni lub opiecz w tosterze. Podawaj do zupy. Danie udekoruj odłożonymi warzywami.