Jak zrobić domowe ciasto na pizzę?

Niektóre sprzęty sprawdzają się w kuchni w bardzo wielu sytuacjach i znacznie ułatwiają przygotowywanie posiłków. Choć pokolenie naszych mam i babć świetnie radziło sobie i bez tego typu udogodnień, dziś trudno wyobrazić sobie bez nich życie. Mamy tu na myśli przede wszystkim blendery i roboty kuchenne, które w wielu sytuacjach – jak choćby przyrządzanie zdrowych i pysznych smoothies – okazują się wprost nieodzowne. W tym artykule chcemy poświęcić trochę miejsca tym pierwszym i zastanowić się, jakie są najlepsze blendery do poszczególnych kuchennych zadań.

Domowe ciasto na pizzę najlepsze!

Reklama

Pizza wcale nie cieszy się obecnie szczególnie dobrą opinią – uważna jest za niezdrową kaloryczną, naszpikowaną konserwantami, barwnikami i spulchniaczami… Właśnie taki opis będzie właściwy dla określenia gotowych, mrożonych czy chłodzonych pizz, produkowanych na masową skalę. Spora część pizzerii i restauracji również nie jest w stanie zaoferować naprawdę jakościowej pizzy. A jak jest z tą wykonaną domowym sposobem?

To już zupełnie inna historia. Tylko od Ciebie zależy, jakich składników użyjesz do przygotowania ciasta i co na pizzę położysz. Po pierwsze możesz użyć dobrej jakości mąki – możesz zrezygnować z mąki białej, wysokoprzetworzonej, i zastąpić ją pełnowartościową mąką pełnoziarnistą lub też pomieszać je. To samo dotyczy sosu – zrób go samodzielnie, zamiast sięgać po gotowce naszpikowane chemią. Użyj prawdziwego sera (najlepiej pasuje mozzarella), wysokiej jakości mięsa, które pochodzi ze sprawdzonego źródła, świeżych warzyw.

Przepis na pizzę, która zawsze wychodzi

Ciasto do pizzy jest wyjątkowo łatwe do zrobienia i nie powinno przysporzyć Ci większych problemów. Oto kilka prostych składników, dzięki którym stworzysz rewelacyjne ciasto:

Potrzebne składniki:

- 250 g mąki (pszenna lub pomieszana z innym rodzajem)

- 150 ml ciepłej wody

- ½ łyżeczki cukru

- 25 g świeżych drożdży (opcjonalnie 7 drożdży suchych)

- 1 łyżka oliwy

- 1 łyżeczka soli

Rozpuść świeże drożdże w wodzie i dodaj do nich cukier oraz 3 łyżeczki mąki. Wymieszaj całość dokładnie i odstaw do wyrośnięcia na około 10 minut. Przesiej mąkę, dodaj sól i wlej rozczyn z drożdży. Wymieszaj składniki i na koniec dodaj oliwę. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż stanie się jednolite i elastyczne. Przykryj je czystą ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto będzie gotowe, posmaruj blachę oliwą i ostrożnie rozprowadź na niej ciasto. Posmaruj pizzę domowej roboty sosem i nałóż składniki, na które masz ochotę. Odstaw ciasto na kolejne 10 minut do wyrośnięcia. Włóż pizzę do piekarnika nagrzanego do 230 st. C i piecz przez 10 minut.

Niezastąpiona pomoc w kuchni

- Myślisz, że przygotowanie pizzy jest zadaniem czasochłonnym i wymagającym sporego zaangażowania? - pyta Adam Holnicki z Panasonic.com. - Sięgnij po nowoczesne rozwiązania na miarę XXI wieku i już nigdy nie spędzaj na przygotowywaniu pysznych potraw więcej czasu, niż rzeczywiście musisz. Co takiego zdecydowanie ułatwi Ci codzienne przygotowywanie posiłków? Niezawodny, uniwersalny i wielofunkcyjny robot kuchenny! Dzięki niemu z łatwością wyrobisz ciasto na pizzę, w szybki i prosty sposób przygotujesz sos (wystarczy, że połączysz ze sobą świeże pomidory, oregano, czosnek, oliwę) i poszatkujesz potrzebne warzywa. Ciesz się smakiem smacznej, domowej pizzy wraz z bliskimi - dodaje Holnicki.


Dowiedz się więcej na temat: pizza

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje