Lasagne

Kto raz ją posmakuje, będzie chciał zjeść częściej!

Smakuje wyjątkowo
Smakuje wyjątkowo 123RF/PICSEL

Cebulę i czosnek obierz, następnie drobno posiekaj. Zeszklij na patelni.

Dodaj mięso i razem przesmaż. Mieszaj, by rozdrobnić ewentualne grudki. Przypraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Smaż, dopóki mięso nie zacznie się lekko rumienić. Następnie dodaj do niego pomidory (jeśli świeże, pamiętaj, by wcześniej je sparzyć i zdjąć z nich skórkę) oraz przecier pomidorowy.

Dopraw ziołami i duś pod przykryciem jeszcze 15 minut.

W garnku z osoloną wodą z dodatkiem 1 łyżki oleju gotuj płaty makaronu tak, by się nie posklejały. Po wyjęciu z wrzątku hartuj je zimną wodą.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Wyłóż makaronem, przykryj warstwą sosu i posyp serem. Czynności powtarzaj aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna pozostać warstwa makaronu.

Posyp ją serem i zapiekaj przez 30 minut w 200 st. C. 

Jak zrobić lazanię? Przepis na klasyczną lasagneInteria Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas