Lasagne
Kto raz ją posmakuje, będzie chciał zjeść częściej!

Składniki
- Makaron lasagne (15 płatów na 5 warstw)
- 450 g pomidorów (świeżych lub z puszki)
- 1 przecier pomidorowy
- 500 g mięsa mielonego
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 30 dag żółtego sera (tartego)
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- oregano
- bazylia (świeża lub suszona)
- zioła prowansalskie
- 2 liście laurowe
Cebulę i czosnek obierz, następnie drobno posiekaj. Zeszklij na patelni.
Dodaj mięso i razem przesmaż. Mieszaj, by rozdrobnić ewentualne grudki. Przypraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Smaż, dopóki mięso nie zacznie się lekko rumienić. Następnie dodaj do niego pomidory (jeśli świeże, pamiętaj, by wcześniej je sparzyć i zdjąć z nich skórkę) oraz przecier pomidorowy.
Dopraw ziołami i duś pod przykryciem jeszcze 15 minut.
W garnku z osoloną wodą z dodatkiem 1 łyżki oleju gotuj płaty makaronu tak, by się nie posklejały. Po wyjęciu z wrzątku hartuj je zimną wodą.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Wyłóż makaronem, przykryj warstwą sosu i posyp serem. Czynności powtarzaj aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna pozostać warstwa makaronu.
Posyp ją serem i zapiekaj przez 30 minut w 200 st. C.