Reklama

Reklama

Łódki z bakłażanów

Szybkie i zdrowe danie

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 3 małe bakłażany
  • 3 małe kolorowe papryki
  • 2 szkl. kaszki kuskus
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • po łyżce posiekanej natki pietruszki
  • oregano i tymianku
  • sól, pieprz
  • mielona ostra papryka
  • cynamon
  • oliwa do smażenia i skropienia dania

Sposób przygotowania

1. Rozetnij 2 bakłażany wzdłuż, usuń środki. Wydrążone połówki bakłażanów posyp solą, odłóż na ok. 20 minut, aż puszczą gorzki sok. Kuskus zalej wrzątkiem, tak aby woda sięgała ok. 1 cm ponad powierzchnię kaszki.Odstaw na 10 minut, by kuskus spęczniał. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Papryki oczyść i razem z ostatnim bakłażanem pokrój w niewielką kostkę.

2. Rozgrzej 3 łyżki oliwy, wrzuć na nią: cebulę, czosnek, paprykę i kostki bakłażana, smaż przez 5 minut. Połącz z kuskusem, ziołami i jajkiem. Przypraw solą, pieprzem, cynamonem oraz papryką. Połówki bakłażanów opłucz, osusz, nałóż farsz. Skrop oliwą. Piecz 30 minut w 180°C.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje