Łódki z bakłażanów

Szybkie i zdrowe danie

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Rozetnij 2 bakłażany wzdłuż, usuń środki. Wydrążone połówki bakłażanów posyp solą, odłóż na ok. 20 minut, aż puszczą gorzki sok. Kuskus zalej wrzątkiem, tak aby woda sięgała ok. 1 cm ponad powierzchnię kaszki.Odstaw na 10 minut, by kuskus spęczniał. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Papryki oczyść i razem z ostatnim bakłażanem pokrój w niewielką kostkę.

2. Rozgrzej 3 łyżki oliwy, wrzuć na nią: cebulę, czosnek, paprykę i kostki bakłażana, smaż przez 5 minut. Połącz z kuskusem, ziołami i jajkiem. Przypraw solą, pieprzem, cynamonem oraz papryką. Połówki bakłażanów opłucz, osusz, nałóż farsz. Skrop oliwą. Piecz 30 minut w 180°C.

Zmysłowe smaki: Tarta z bakłażanemInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas