Pyszny tatar z łososia

Dla miłośników potraw z ryb

Składniki

  • 300 g fileta z łososia
  • 1/2 cukinii
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 4 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 3 pęczki dymki
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1/2 pęczka koperku; sos majonezowy:
  • 3–4 stołowe łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka kropli soku z cytryny
  • biały pieprz
  • 1 łyżka jogurtu greckiego;
  • do dekoracji: plasterki cytryny, oliwki

Sposób przygotowania

Oliwę wymieszaj z sokiem z limonki lub cytryny i solą. Cukinię pokrój w cienkie plasterki. Ułóż je na talerzach i posmaruj cytrynową oliwą. Przygotuj sos: wymieszaj mokre składniki, wciśnij czosnek , dopraw pieprzem i odstaw na pół godziny do lodówki. Łososia posiekaj. Cebulki dymki posiekaj i połącz z łososiem. Dopraw solą, 1 łyżką soku z cytryny i posiekanym koperkiem (zostaw gałązkę do dekoracji). Tatara wyłóż za pomocą kokilki na plastry cukinii. Udekoruj plasterkiem cytryny, koperkiem i oliwką, podawaj z sosem majonezowym. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje