Pyszny tatar z łososia
Dla miłośników potraw z ryb

Składniki
- 300 g fileta z łososia
- 1/2 cukinii
- 50 ml oliwy z oliwek
- 4 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 3 pęczki dymki
- 1 łyżka soli morskiej
- 1/2 pęczka koperku; sos majonezowy:
- 3–4 stołowe łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- kilka kropli soku z cytryny
- biały pieprz
- 1 łyżka jogurtu greckiego;
- do dekoracji: plasterki cytryny, oliwki
Sposób przygotowania
Oliwę wymieszaj z sokiem z limonki lub cytryny i solą. Cukinię pokrój w cienkie plasterki. Ułóż je na talerzach i posmaruj cytrynową oliwą. Przygotuj sos: wymieszaj mokre składniki, wciśnij czosnek , dopraw pieprzem i odstaw na pół godziny do lodówki. Łososia posiekaj. Cebulki dymki posiekaj i połącz z łososiem. Dopraw solą, 1 łyżką soku z cytryny i posiekanym koperkiem (zostaw gałązkę do dekoracji). Tatara wyłóż za pomocą kokilki na plastry cukinii. Udekoruj plasterkiem cytryny, koperkiem i oliwką, podawaj z sosem majonezowym.