Słodki kapuśniak
Na chłodne, jesienne wieczory!
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- pół pora, olej
- kawałek selera
- 1,5 l bulionu warzywnego
- po 20 dag białej i kiszonej kapusty, mąka
- 2 pomidory
- sól, pieprz 3ziele angielskie
- 1/2 pęczka świeżej natki
- cukier, kminek
Przygotowanie:
1. Marchewki i pietruszkę oczyść, przekrój na połówki lub duże kawałki. Opłucz starannie pora, pozostaw w całości. Seler też opłucz, obierz i nie rozdrabniaj.
2. Warzywa włóż do garnka, zalej bulionem (może być z kostki). Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. W tym czasie białą kapustę poszatkuj. Kiszoną przepłucz na sicie, odciśnij, a potem posiekaj ostrym nożem.
3. Pomidory ułóż na sicie, sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą. Usuń gniazda nasienne, miąższ, pokrój w plastry.
4. Poszatkowaną białą oraz kiszoną kapustę wrzuć do zupy, dodaj 2-3 ziarna ziela angielskiego. Gotuj razem kolejne 20 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojone pomidory.
5. Przygotuj zasmażkę z 2 łyżek oleju i łyżki mąki, dodaj do zupy. Kapuśniak dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz zmielonym kminkiem. Przed podaniem posyp świeżą natką.