Reklama

Reklama

Spaghetti jak u włoskiej Mammy!

Wprost przepadasz za włoskimi smakami? Aromatyczne sosy, delikatne pasty, soczyste warzywa, wyśmienite pizze czy zachwycające swoimi kształtami i kolorami makarony – tak w kilku słowach można opisać doskonałą kuchnię malowniczej Italii. Jak przygotować takie specjały we własnych czterech kątach? Swoją przygodę z włoską kuchnią warto rozpocząć od sztandarowego spaghetti. Podpowiemy, co zrobić, by było smaczne jak u włoskiej Mammy. Do dzieła!

Spaghetti rodem z włoskiego talerza

Rodzaje makaronu to bogactwo kształtów, kolorów i smaków! Podobno można wyróżnić nawet kilkaset odmian! A wśród nich - spaghetti. Długie i cienkie makaronowe nitki stanowią bez wątpienia jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli Włoch. W dodatku szturmem podbiły one podniebienia ludzi na całym świecie. Uroczo zawijane widelcem, znakomicie komponują się z rozmaitymi sosami. Co więcej, przepisów z udziałem makaronu spaghetti znajdziesz bez liku. Co ciekawe, w Polsce makaronowe pasma niektórzy dodają nawet do... tradycyjnego rosołu. Złociste pyszności! Według źródeł pierwsza udokumentowana receptura na włoski makaron pochodzi z 1000 roku z książki słynnego italskiego kucharza Martina Corno. Z kolei wzmiankę o produkcji suszonego makaronu można znaleźć już w źródłach z 1150 roku. Spaghetti - klasycznie, pysznie i z historią!

Jak się za to zabrać?

Reklama

Jedzenie spaghetti to czasem nie lada kłopot - jak to ugryźć...? Jest na to sposób! To właśnie Włosi doprowadzili jedzenie tego rodzaju makaronu do perfekcji. Makaronowe nitki dzięki swojemu kształtowi z łatwością powinny zawijać się na widelec. Przy nawijaniu spaghetti na jego ząbki pomocny może się okazać brzeg talerza. Nie nawijamy makaronu na uszy, tylko jemy! Popularny sposób jedzenia spaghetti z pomocą łyżki to natomiast wymysł, który przywędrował do nas z dalekiej Ameryki i nie ma nic wspólnego z włoską tradycją. Postaw na klasykę i nawijaj makaron ze smakiem!

Do wyboru do koloru - rodzaje sosu do spaghetti

Nawet najlepszy makaron nie obejdzie się bez wiernego towarzysza w postaci apetycznego sosu. Tutaj mieszkańcy Italii również się popisali. Mnogość dodatków do makaronu może przyprawić o smakowity zawrót głowy! Pokrótce przedstawiamy najpopularniejsze i wyśmienicie pasujące do spaghetti sosy:

  • Sos bolognese to już klasyka włoskiej kuchni. Przepis wywodzi się z Bolonii, a jego podstawą są kawałki mielonego mięsa oraz pomidory.
  • Sos napoli, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Neapolu. Jest to zazwyczaj wegetariańskie danie, skomponowane na bazie pomidorów i aromatycznych ziół. Istnieją też wariacje, wedle których do sosu dodaje się mięso, np. wieprzowinę bądź kiełbasę. Wybierz wersję idealną dla siebie!
  • Sos carbonara podobno po raz pierwszy sporządzili włoscy górnicy z kopalni węgla. To propozycja oparta na kremowym śmietanowym sosie, jajku oraz boczku, której wprost trudno jest się oprzeć!
  • Sos alla puttanesca w tłumaczeniu oznacza posiłek przygotowywany przez kurtyzany. Legendy głoszą, że to właśnie kobiety pracujące w domach publicznych wymyśliły oraz rozsławiły tą znakomitą potrawę. Pomidorowy sos można łączyć z rozmaitymi składnikami. Często spotykane są warianty zawierające oliwki, kapary, zielone papryczki, anchois, a nawet rodzynki.
  • Sos aglio olio e peperoncino - w prostocie siła! Spaghetti z tym sosem przyrządzisz szybko i z łatwo dostępnych składników. Wystarczy jedynie czosnek, papryczki, oliwa oraz posiekana natką pietruszki. Palce lizać!
  • Sos plus makaron spaghetti to bez dwóch zdań sposób na danie idealne. Próbuj, mieszaj, eksperymentuj oraz delektuj się doskonałym smakiem włoskiego spaghetti. Będzie pysznie!

Prosty przepis na spaghetti bolognese

Teraz coś, co lubimy najbardziej! Zdradzamy łatwy w przygotowaniu przepis na słynne spaghetti bolognese. Prosto, szybko i bardzo smacznie. Wypróbuj go na dzisiejszy obiad. Zapraszamy!

Potrzebne Ci będą:

  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów albo 250 ml pomidorowej passaty
  • 0,5 kg mielonego mięsa
  • 6 ząbków czosnku
  • Oliwa
  • parmezan
  • 250 g makaronu spaghetti
  • oregano, bazylia, pieprz i sól do smaku



Pokrój cebulę, a czosnek drobno posiekaj. Na patelni z rozgrzaną oliwą zeszklij cebulę i dorzuć kawałki czosnku oraz mielone mięso. Kiedy będzie gotowe i zjaśnieje, należy dodać do niego pomidory z puszki albo passatę. Całość duś na wolnym ogniu do 30 minut. Pamiętaj, by co jakiś czas zamieszać sos. Jeśli będzie za gęsty, nalej do niego odrobinę wody i ponownie zagotuj. Przyrządzony sos dopraw do smaku ziołami, solą oraz pieprzem. W międzyczasie przygotuj makaron spaghetti. Do wrzącej, osolonej wody wrzuć makaronowe nitki i wszystko gotuj przez 8-10 minut. Po tym czasie otrzymasz lekko twardy makaron al dente w prawdziwie włoskim stylu. Gorący makaron polej sosem bolognese i posyp startym parmezanem. Gotowe! Prawda, że proste?

Spaghetti to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Długie makaronowe nitki są nie tylko uniwersalne oraz smaczne, ale także rewelacyjnie prezentują się na talerzu. Niezależnie, z jakim sosem je zaserwujemy, spaghetti zawsze gwarantuje smak, do którego będziemy powracać z utęsknieniem. Buon appetito! 

materiały prasowe

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: spaghetti | Sos do spaghetti | Spaghetti bolognese

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje