Udka na posłaniu z warzyw

Sekretem ich wyjątkowego smaku jest marynata, w której łączą się aromaty cytrusów, ziół i przypraw.

Kurczaka podaj z warzywami
Kurczaka podaj z warzywami123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 udka kurczaka (po ok. 20 dag)
  • 1 ząbek czosnku, 100 ml soku pomarańczowego
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 łyżeczka ziarenek kopru
  • 60 dag buraków czerwonych
  • 80 dag ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do posmarowania blachy

Przygotowanie:


1. Udka umyj, wytrzyj do sucha, przełóż do miseczki. Czosnek obierz, pokrój w plasterki, wymieszaj z sokiem pomarańczowym i ziarenkami kopru. Do tego dodaj gałązki tymianku porwane na kawałeczki. Mięso polej przygotowaną marynatą. Kilka razy obróć udka, by całkowicie pokryły się zalewą. Przykryj je folią i wstaw na godzinę do lodówki.


2. Zamarynowane mięso posyp solą, przełóż do brytfanki. Marynatę zachowaj. Udka wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 15 minut.


3. W tym czasie obierz czerwone buraki i ziemniaki. Warzywa umyj, pokrój je w cieniutkie plasterki. Blachę z piekarnika posmaruj 2 łyżkami oleju. Na jednej połowie rozłóż plasterki buraków, a na drugiej - ziemniaków. Warzywa posyp solą i pieprzem, skrop oliwą.


4. Udka kurczaka wyjmij z piekarnika. Przełóż na blachę z warzywami. Odłożoną marynatę przecedź przez sitko, skrop nią udka. Całość piecz jeszcze ok. 30 minut w temperaturze 200 st.


5. Tymianek z marynaty drobno posiekaj. Posyp nim mięso tuż przed wyjęciem z piekarnika. Możesz też krótko przed końcem pieczenia przykryć mięso kawałkiem folii aluminiowej albo pergaminu, aby nie zrumieniło się zbyt mocno.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas