Udka na posłaniu z warzyw

Sekretem ich wyjątkowego smaku jest marynata, w której łączą się aromaty cytrusów, ziół i przypraw.

Kurczaka podaj z warzywami
Kurczaka podaj z warzywami123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 udka kurczaka (po ok. 20 dag)
  • 1 ząbek czosnku, 100 ml soku pomarańczowego
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 łyżeczka ziarenek kopru
  • 60 dag buraków czerwonych
  • 80 dag ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do posmarowania blachy

Przygotowanie:

1. Udka umyj, wytrzyj do sucha, przełóż do miseczki. Czosnek obierz, pokrój w plasterki, wymieszaj z sokiem pomarańczowym i ziarenkami kopru. Do tego dodaj gałązki tymianku porwane na kawałeczki. Mięso polej przygotowaną marynatą. Kilka razy obróć udka, by całkowicie pokryły się zalewą. Przykryj je folią i wstaw na godzinę do lodówki.

2. Zamarynowane mięso posyp solą, przełóż do brytfanki. Marynatę zachowaj. Udka wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 15 minut.

3. W tym czasie obierz czerwone buraki i ziemniaki. Warzywa umyj, pokrój je w cieniutkie plasterki. Blachę z piekarnika posmaruj 2 łyżkami oleju. Na jednej połowie rozłóż plasterki buraków, a na drugiej - ziemniaków. Warzywa posyp solą i pieprzem, skrop oliwą.

4. Udka kurczaka wyjmij z piekarnika. Przełóż na blachę z warzywami. Odłożoną marynatę przecedź przez sitko, skrop nią udka. Całość piecz jeszcze ok. 30 minut w temperaturze 200 st.

5. Tymianek z marynaty drobno posiekaj. Posyp nim mięso tuż przed wyjęciem z piekarnika. Możesz też krótko przed końcem pieczenia przykryć mięso kawałkiem folii aluminiowej albo pergaminu, aby nie zrumieniło się zbyt mocno.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas