Reklama

Reklama

Bakłażany w sosie sezamowo-jogurtowym

I delikatną sałatką.

Składniki:

  • 1 duży bakłażan (450 g)
  • Sól
  • 1 chili
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka pasty sezamowej (tahin)
  • Pieprz
  • Sok z cytryny
  • Główka sałaty rzymskiej
  • 1-2 gałązki szałwii
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Cukier 2 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki mąki

Przygotowanie:

Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1,5 cm, posypać solą i umieścić na sicie.

Chili drobno posiekać, zmieszać z jogurtem i pastą sezamową. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sałatę wymyć, z szałwii oberwać listki, cebulę pokroić w cienkie krążki. Ocet wymieszać z musztardą i 2 łyżkami wody. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać łyżkę oliwy.

Reklama

Plastry bakłażana osączyć z soku, obtoczyć w szałwii i mące i smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoty kolor. Oprószyć pieprzem. Sałatę potargać zmieszać z krążkami cebuli, skropić winegretem. Bakłażany podawać z sałatką. Osobno serwować sos.


Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje