Krokiety z ruskim nadzieniem - przysłała Blabla

0,5 kg ziemniaków; 0,5 twarogu półtłustego; 2 cebule; mleko; bułka tarta; mąka; jajka; sól; pieprz; olej do smażenia

article cover
INTERIA.PL

Przyrządzanie

Zaczynamy od przyrządzenia farszu. Gotujemy pół kilograma ziemniaków, później rozdrabniamy je (najlepiej maszynką do mięsa). Dodajemy do nich twaróg (tu maszynka też się przyda). Cebulę drobno kroimy i smażymy na patelni aż będą rumiane. Dodajemy do sera i ziemniaków i wszystko razem dokładnie mieszamy, dodając sól i pieprz.

Przygotowujemy naleśniki - do mąki wlewamy mleko i wbijamy jajko. Wszystko razem miksujemy aż nie będzie się lekko \"ciągnąć\". Smażymy naleśniki. Najlepszy tajnik tej czynności to smarowanie patelni przy pomocy wacika nasączonego olejem - wtedy unikamy bąbelków powietrza na naleśnikach. Następnie naleśniki wypełniamy farszem, składając je tak, jak krokiety. Na głębokim talerzu przygotowujemy rozbełtane jajko, a na drugim bułkę tartą. Obtaczamy krokiety w jajku, a potem w mące i smażymy aż będą rumiane. Najlepiej działają przez żołądek do serca :-)

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas