Oryginalne sphaghetti Bolognese

Przepis nadesłał soonic.

Do przyrządzenia tego (mojego ulubionego) dania potrzebne są: - 4 średnie cebule,
- pół selera wielkości piłki do tenisa,
- duża marchew,
- ząbek czosnku,
- 3 duże pomidory,
- ok 200g koncentratu pomidorowego,
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- 200 ml wytrawnego czerwonego wina (ew. wody),
- przyprawy (sól, cukier, papryka słodka, pieprz)

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy drobno pokrojoną marchew i seler. Dusimy ok 20 min. Po tym czasie dodajemy mięso. Po 5 min dodajemy zmiażdżony czosnek i przyprawy. Cukier dodajemy w ilości ok. 5 łyżeczek. Po 10 min dodajemy pokrojone pomidory bez skóry i czerwone wino. Doprawiamy dodatkowo według własnych upodobań. Dusimy od 30 do 60 min (zależy kto co lubi). Makaron gotujemy al dente. Wszystko posypujemy mozarellą lub innym serem. Podajemy z kieliszkiem czerwonego wina.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas